Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Moderne hage til gammelt hus – slik gikk eksperten fram

En terrasse er belagt med utefliser av Offerdalskifer. Terrassen har et svømmebasseng, parasoll og solsenger i forkant av et idyllisk hvitt badehus.

Landskapsarkitekt Eva Bengtsson var ikke i tvil da hun skulle planlegge hage rundt trevillaen i Bromma i Sverige. For å gi hagen et moderne uttrykk, var naturstein det riktige valget.

Oppdraget var like enkelt som det var komplisert: renover og moderniser hagen til en klassisk trevilla fra 1930-tallet.

– Vi ønsket jo å respektere den eksisterende arkitekturen, samtidig som vi skulle gi hagen et moderne løft. Da ble det tidlig klart at vi måtte bruke naturstein, forteller Eva Bengtsson, som driver selskapet Bengtsson Design i Stockholm i Sverige.

Terrasse med basseng belagt med uteflis av skifer og en sittegruppe med parasoll.
Offerdal bruddskifer

Det å bruke hagen til å framheve husets særtrekk og klassiske detaljer ble et mål i seg selv. Huset og hagen måtte spille på lag, men hvordan få splitter nytt og topp moderne til å passe sammen med gammelt og klassisk? Løsningen ble skifer fra Offerdal.

– Gangstiene rundt huset, som opprinnelig var dekket i kalkstein fra Öland i Sverige, var i dårlig stand og måtte byttes. Da ble Offerdalskiferen et naturlig valg. Det var også et lokalt naturprodukt, og passet veldig fint sammen med de øvrige materialene. Både husets fundament og brosteinene som omga det var i granitt, og Offerdalsskiferen komplimenterte og framhevet granitten på en helt fantastisk måte, forteller Bengtsson.

En gangsti med frodig beplantning rundt, belagt med uteflis av skifer fra Offerdal.
Offerdalskifer og brostein i vakker kombinasjon.

Hun valgte også å gå for rektangulære heller.

– Mange ønsker å bruke bruddheller til klassiske hus, men her var kundens ønske at hagen skulle fremstå moderne. Da syntes jeg det var bedre å gå for den rektangulære typen, som ga hagen et moderne uttrykk. Samtidig bevarte vi jo det varme, vakre uttrykket naturstein etterlater, forteller hun.

Terrasse med basseng belagt med uteflis av skifer og en sittegruppe med parasoll.
Offerdal uteflis

Kombinasjonen av klassisk og moderne fortsatte også i valget av elementer til selve hagen.

– Hagen hadde en utpreget klassisk stil, som vi ønsket å bevare. Samtidig skulle den moderniseres, forteller hun.

De hentet mye inspirasjon fra eiendommens fargepalett.

– Vi brukte mange sorte og hvite detaljer. Det sorte var direkte inspirert fra porten og rekkverkene i sort smijern, og det hvite hentet vi fra husets hvite trevinduer, forklarer Bengtsson.

Detaljbilde av et basseng belagt med uteflis i Offerdal skifer og  gyllent treverk.
Rektangulære Offeerdal skiferheller ga hagen et moderne uttrykk.
En terrasse belagt med uteflis av Offerdal skifer med en solseng, parasoll og utedusj.
Sorte og hvite detaljer – inspirert fra eiendommens fargepalett.

Maks 3 materialer

Bengtsson deler alltid opp hagen i ulike soner, eller små rom. Et hagerom er kort fortalt en del av hagen som brukes til noe spesielt. 

– Jeg pleier alltid å be kundene mine om å tenke på hagen sin slik de ville tenkt på et hus: Ikke som ett stort område, men som en sammensetning av flere små. Det er ingenting kjedeligere enn en flat og tom hage, sier hun.

For å skape disse rommene brukes elementer som planter, materialer, og møbler. Det er likevel viktig at det ikke blir for mye forskjellig.

En utedusj  på en terrasse med belagt med uteflis av Offerdal skifer og med beplantning rundt.
Lykken er en utedusj på varme dager. Offerdal uteflis og treverk står godt sammen.
Terrasse med basseng belagt med uteflis av Offerdal skifer og en sittegruppe med parasoll.
En vakker kombinasjonen av klassisk og moderne. Offerdal uteflis er lagt rundt bassenget.

– Det er et poeng at hvert rom skal føles unikt, samtidig er det viktig at det ikke føles malplassert. Derfor holder vi variasjonen i materialbruk nede, forklarer hun.

For å sørge for optimalt samspill mellom hus og hage, er det også et viktig prinsipp for Bengtsson at materialbruken begrenses.

– Vi forsøker å aldri bruke mer enn 3 forskjellige materialer i våre hagedesign. Her handler det om å gi et enhetlig uttrykk. I dette prosjektet ble for eksempel samme type skifer brukt på gangstiene rundt huset, som rundt bassengområdet i hagen. Gangstiene var spesielt viktige, da disse ble det som konkret knyttet rommene i hagen sammen.

En gangsti av uteflis i skifer fra Offerdal med vakker beplantning rundt.
Offerdal uteflis
En skifertrapp med skifertrinn av Offerdalskifer med lange strå beplantet på sidene.
Offerdal trappetrinn
Terrasse med basseng belagt med uteflis av skifer. I bakgrunnen er det en utedusj og sittegruppe.
Offerdal uteflis

For Bengtsson er det alltid viktig å finne den riktige balansen. 

– Akkurat i dette tilfellet ble skiferen fra Offerdal den perfekte linken mellom design og funksjonalitet. I tillegg til at den er vakker å se på, og gir et moderne uttrykk uten å bryte med husets stil, er den også naturlig sklisikker, forklarer hun videre, og legger til:

– Skiferen er dessuten også flott gjennom alle årstider. Varm og deilig om sommeren, og solid og værfast om vinteren, avslutter hun.

Bildet viser Gustav og Eva Bengtsson som er hagedesignere sittende foran et flott rød villvin

«Skifer fra Offerdal ble den perfekte linken mellom design og funksjonalitet. I tillegg til at den er vakker å se på og gir et moderne uttrykk uten å bryte med husets stil, er den også naturlig sklisikker».

Gustav og Eva Bengtsson
Hagedesignere – Bengtsson Design

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!