I 650 millioner år skjulte den jämtlandske skogen en verdifull hemmelighet. En stor skiferforekomst i berget mellom Rönnöfors og Finnsäter, nært grensen mellom Norge og Sverige.
Vel fremme i dagens lys viste det seg at skiferen fra Offerdal har en unik motstandsdyktighet og en helt spesiell evne til å reflektere lys og farger - noe som overrasker alle som trodde Offerdalskiferen bare var grå.
Er du født og oppvokst i Lien, en drøy mil nord for Offerdal i Jämtland, er det naturlig at skifer blir en del av livet ditt. Det ble det iallfall for Bertil.
Les Bertil sin historie
Dag etter dag, år etter år, kan tusenvis av mennesker vandre over Offerdalskiferen. Der vil den bli liggende like vakker og upåvirket av belastninger som stor trafikk, vann, syre og klimaendringer.
Offerdalskiferen egner seg ypperlig til alt fra gulv- og baderomsfliser, trappetrinn eller svømmebasseng.
Vil du skape litt ekstra magi? Bruk den utendørs på fasaden og nyt synet når Offerdalskiferen viser sin evne til å reflektere fargespill og lys gjennom ulike årstider og tider på døgnet.
I Offerdal domineres landskapet av langstrakte skoger og innsjøer. Men like fullt har skiferen fra berget gitt lokalbefolkningen et viktig livsgrunnlag siden slutten av 40-tallet.
Som for Oppdal er vi også i Offerdal opptatt av å foredle skiferen i umiddelbar nærhet til bruddet. Slik kan Offerdalskiferen fortsette å skape viktige verdier lokalt samtidig som vi sparer miljøet for belastningen med lang transportvei.
Etter 650 millioner år i ett med naturen har skiferen fra Offerdal oppnådd en styrke og utholdenhet som imponerer selv de mest hardføre av oss.
Offerdalskiferen egner seg svært godt der andre naturmaterialer kommer til kort. Ekstreme belastninger som stor trafikk, frost og klimaendringer biter ikke på skiferen fra Jämtland som til tross for sin dokumenterte styrke forblir svært vakker å se på – for mange generasjoner framover.
I søken etter å bygge for å nå mål i Parisavtalen og mål om klimanøytralitet, er det å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning essensielt.
Henning Larsen Architects valgte nettopp Offerdalskifer blant annet med bakgrunn i det lave miljøavtrykket da de tegnet Nordea Bank sitt nye hovedkvarter i København. Det grønne prestisjeprosjektet ble da også belønnet med den høyest mulige miljøsertifiseringen; LEED Platinum.
Fasaden av Offerdalskifer på samtidskunstmuseet Van Abbemuseum i Nederland gir et imponerende skue der fasaden endrer seg i takt med lyset gjennom dagen.
Den bølgede og lysreflekterende overflaten til Offerdalskiferen er et lite kunstverk i seg selv, noe kunstneren Jeppe Hein fikk fremhevet i sin skulptur «Veien til Stillhet» som du kan beundre i skulpturparken ved Kistefos Museum.
Som mennesker er vi godt «jordet» til naturen og vi liker å omgi oss med den. Skifer er et levende materiale som eldes med verdighet og som gir varme til et interiør. Kanskje er dette noe av grunnen til at kjente velværehotell som Copperhill Mountain Lodge, Palanga Design- og Spa Hotel og Falkenberg Strandbad har brukt Offerdalskifer i ulike former og i alt fra barer og resepsjoner, via basseng og saunaer til peiser?
Kunst og bærekraft ligger også til grunn for at bl.a Offerdalskifer utgjør det store bygulvet på Torvet i Trondheim. Skiferen danner et mønster inspirert av trøndersk mønstertradisjon og er tegnet av kunstneren Edith Lundebrekke.
Et torg skal være et levende og pulserende byrom og krever sterke materialer! Østersund Torv, belagt med Offerdalskifer, brukes til alt fra markedsplass og konserter til kjelke- og skikjøring.