Prosjektreferanser

Fakta:

  • Byggherre: privat villa
  • Sted: Østersund, Sverige
  • Arkitekt: Pål Ross
  • Byggeår: 2005-2006
  • Foto: Mikael Damkier
  • Material: Offerdalskifer tørrmur og Otta Pillarguri gulvfliser og peis-/benkeplater
  • Priser: European property awards 2014, Best Architecture Single Residence Sweden 2013, Sveriges vackraste villa 2009, Bästa nybyggnad anpassad till lokal byggnadstradition 2009

Villa Victor

Ingenting i naturen er firkantet, så hvorfor må et hus være det?

Villaen på 350 kvadratmeter er bygget i to plan i skråterreng på en høyde. Med et ønske om å skape en illusjon av at huset var hugget ut fra fjellet, er utsiden er preget av en rund form og store mengder tørrmur i Offerdalskifer. Skiferen skaper en flott kontrast til de hvite murveggene som utgjør det øvrige eksteriøret. Fra hovedetasjen har du  en 180 graders panoramautsikt, hvor du på en klar dag kan se hele veien til Norge.

Utsiden kan virke pretensiøs, men både eksteriør og interiør er samtidig preget av enkelhet og konsistens når det gjelder uttrykk, materialvalg og overflater. For å skape en bro mellom utsiden og innsiden er skifer benyttet som materialvalg også innendørs. Badet er eierens favorittrom – et rom som domineres av skiferen. Runde vegger i Offerdalsskifer tørrmur er kunstverk i seg selv, mens Ottaskifer Pillarguri pryder gulv i kjøkken og bad samt som peis- og benkeplater.

De runde formene sammen med en effektiv planløsning, gir svært vakre og fantasifulle rom som knytter seg godt til den omkringliggende naturen og den fantastiske utsikten. Konsekvent og enkelt, men også store hus med dominerende posisjoner er karakteristika som også finnes i den lokale bygningstradisjon, og derfor fremstår «Villa Victor» som et eksempel på fantasifull innovasjon som bygger på tradisjon og miljø.