Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Skiferens aldringsprosess

En skiferhelle som står på et bord. Den har en sort og brun gyllen patina

Alle bygg har det som kalles en værhud – tilsvarende skalljakka du drar utenpå som det siste laget utenpå ullgenseren før du legger ut på fjelltur. Den beskytter isolasjon i vegger og tak og skal stå i all slags vær, året rundt.

Aller helst ønsker vi at den skal beskytte like godt i all fremtid og det helt uten at den endrer seg og uten at vi trenger å stelle særlig med den i form av vedlikehold.

Dette er mye forlangt.

Vi vet at skalljakka, om den hang ute i 20 år uten impregnering eller pauser fra vær og vind, eller vår egen hud, om vi aldri beskyttet den med solkrem eller ga den gode næringsstoffer – ja da ville vi sett endring!

En arkitekttegning av en moderne enebolig med skiferfasade og skifer i hagen som tråkkheller , buddskifer og tørrmur.
Skifer er et naturmateriale som brukes i en rekke miljøer, både innendørs og utendørs, og som har en lang historie som et både vakkert og holdbart byggemateriale.

Elsk patina og aksepter endring!

Dersom en fasade, et tak eller en terrasse skal ha en værhud som tåler tidens tann så må du velge materialer som jobber med været. Tiden setter alltid spor. Materialer skal ikke stå imot naturkreftene og til enhver tid se flunkende nye ut, men derimot tilpasse og endre seg.

Materialer som kommer fra naturen, gjør nettopp det. De grånes og blekes og endrer farge. Treverk, lin, metaller. Noen naturmaterialer endrer seg mye, andre lite.

Skandinavisk skifer er en gruppe naturmaterialer som har eksistert i flere hundre millioner av år og som selvsagt ikke kommer til å forandre seg – rent funksjonelt. Men også skifer vil utvikle patina. Forskjellen fra de fleste andre materialer er derimot at evnen til å beskytte forbli den samme. Den er teknisk uforandret, og kvaliteten er akkurat like god i generasjoner.

For å kunne ha et vedlikeholdsfritt hjem som du synes blir vakrere for hvert år må du akseptere forandring og at tiden setter spor. Du må synes at patina gir et vakkert særpreg.

Tekniske spesifikasjoner og testresultater: Produktdatablad OfferdalskiferProduktdatablad Oppdalskifer

Et nærbilde av brun og sort skifer brukt som tråkkheller og på grunnmur. Skifer er gjenbruk av takskifer.
Et nærbilde av brun og sort skifer limt på en grunnmur på en hytte. Skifer er gjenbruk.
Et nærbilde av en skiferhelle av lys Oppdalskifer.
Foto: Marianne Vigtel Hølland

Skiferens aldringsprosess

Aldringsprosessen begynner når skiferen er spaltet, og uttrykket styres av miljøet som omgir skiferen.

Oppdal og Offerdal

Våre 2 kvartsittskifere Oppdalskifer og Offerdalskifer kan over tid få en patina i form av en lysere tone, noen ganger slør og duse flekker. Dette kommer av at glimmer­mineralene som ­bygger opp skiferens kløyvde overflate gjennomgår en bleking, samt at visse kjemiske bestanddeler i glimmer­mineralet ­utvaskes. Dette er en endring som, når den forekommer, er strengt begrenset til det ytterste lag av skiferen.

Teknisk kvalitet er uforandret

De ovennevnte prosesser er alle naturlige tilpasninger som er begrenset til det øverste laget av skiferen. Av dette følger det at skiferen, gjennom sin naturlige aldring, beholder sine gode tekniske egenskaper. Dette gjør at skifer har svært lang levetid, som garanterer for muligheten til gjenbruk av skifer.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!