Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Har du en glatt og litt sliten betongplatting? Eller har du planer om støpe en plate for en terrasse? Med fliser av skifer kan du raskt og enkelt forvandle betongplaten til et lekkert uterom som i tillegg er sklisikkert og som holder seg like fint helt uten vedlikehold. Slik gjør du det - steg for steg:

Dette trenger du:

  • Tommestokk
  • Kost, svamp, klut
  • Primer for betongplata
  • Drill med rørepinne og bøtte
  • Skiferlim
  • Rissenål, syl e.l, hammer, settmeisel
  • Tannsparkel 10-12 mm
  • Avstandsmarkører for fuger
  • Skiferfug og fugeskje
  • Impregneringsmiddel (valgfritt)

Det første du gjør når du skal lime uteflis på en støpt plate er velge ønsket skiferformat og beregne mengde.

Mål opp arealet som skal dekkes og legg på ca 5 % ekstra for å ta høyde for avkapp ifm tilpasningen av lengdene.

Uteflis leveres i fallende lengder, noe som betyr at skiferen har fast bredde, men varierende lengder. Dette gir et vakkert flytende og kontinuerlig visuelt uttrykk.

Bestem deg for ønsket bredde og tykkelse. Mest brukte bredder er 20, 30 eller 40 cm og mest brukte tykkelse er mellom 1 – 2 cm.

 

Når du har målt, bestemt deg for format, bestilt og fått uteflisene levert hjem, er det tid for å klargjøre selve betongplaten.

Fjern støv og skitt og løse partikler.

Påfør en primer for å sikre god heft.

La tørke en times tid – pass på at du sjekker primer-produsents tørketid.

 

Nå når du nå har klargjort selve underlaget er du klar til å tilpasse og lime skiferen.

Skaff deg en oversikt over lengdene du har tilgjengelig.

Målet er å oppnå en spredning i fugene samt utnytte materialet best mulig.

Legg ut første rad fortløpende – siste skiferflis må tilpasses på lengde. NB: husk å beregne plass til fugen når du skal tilpasse lengdene.

Et godt tips: for et penest mulig resultat samt best mulig utnyttelse av skiferen – velg alltid å kappe ønsket lengde fra en flis som er tilstrekkelig lang til at selve avkappet kan benyttes som første flis på neste rad – i praksis vil dette bety at avkappet bør være minimum 40 cm.

Kapping av lengder:

Lys Oppdalskifer deler du enkelt på lengden ved å følge samme prinsipp for hvordan du deler en glassplate. Vi anbefaler derfor at du ikke bruker vinkelsliper – du får et penere resultat uten og slipper støv og støy!

  1. Mål opp lengden og riss et 1 – 2 mm dypt spor med en riper eller lignende.
  2. Merk på baksiden hvor risset er plassert, og lag en markering.
  3. Legg rissenåla så den ligge stødig under en kortende og knekk med kroppsvekt. Dersom hellene er tykke så banker du med settmeisel mens du fører den langs markeringen til skiferen knekker langs rissesporet.

Liming

Da kan første rad limes. Begynn med å blande lim. Bruk et skiferlim og bland ut etter produsentens anvisning.

Du skal alltid dobbelime skifer, dvs at du påfører lim både på underlaget og skiferens bakside for å sikre 100 % limdekning. Dette er viktig for å unngå eventuelle luftlommer som siden kan komme til å fylles med vann og gi frostspreng.

  1. Påfør lim på betongplata i minimum samme bredde som flisene.
  2. Påfør lim på baksiden av uteflisen og jobb limet godt inn.
  3. Pass på at du oppnår en kompakt forbindelse mellom skifer og underlag vha å bevege flisen litt.
  4. Tørk av limsøl fortløpende.

Påfør lim på plata og begynn med avkappet fra forrige rad. Legg fortløpende, men pass på at du oppnår en spredning i fugene.

Unngå at vertikale fuger møter hverandre (såkalte kryssfuger).

Det bør være minimum 10 cm avstand mellom to vertikale fuger og forøvrig at de spres tilfeldig. For et penest mulig resultat anbefaler vi en fugeavstand på min 10 – 12 mm. Et godt tips er å benytte fliskryss eller andre avstandsmarkører som du kan skyve flisene imot.

Lå så alt herde i min 1 døgn. Det finnes også hurtigherdende limtyper – sjekk alltid bruksanvisningen fra den aktuelle limleverandør).

Nå som skiferen er på plass og limet har herdet er det tid for å fuge.

Bland fugemasse med en grov fugemasse type klinkerfug eller murmørtel som blandes til riktig konsistens; forholdsvis flytende (våtfuging).

Fyll fugene godt og tørk av fortløpende. Tørk grundig av flisene til slutt for å unngå fugeslør.

La herde – sjekk produsentens anvisning for herdetid.

 

Når fugingen er gjennomført gjenstår kun siste finish; vask og evt impregnering.

For et flottest mulig resultat er det viktig å vaske godt med rent vann og skurekost.

En av skiferens mange gode egenskaper er at den er selvrensende med litt hjelp fra vær, vind og tid – skiferen «puster». Dersom området vil bli eksponert for endel søl, som feks fra en grill e.l anbefaler vi at du impregnerer det området. Den vil da få får et skjold mot alle typer flekker som fett og rødvin. Væske vil legge seg som «perler» på overflaten og er dermed enkle å tørke bort.

Vi anbefaler å bruke en usynlig impregnering. Vær obs på at det finnes produkter på markedet som har en fargeforsterkende effekt som dermed endrer skiferens naturlige uttrykk.

I vår video om impregnering av skifer viser vi deg prosessen steg for steg.

 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!