Bli med anleggsgartner Elise Ravndal på dette prosjektet hvor cortenstål har blitt kreativt benyttet for å løse utfordringer knyttet til liten plass og skrånende tomt. Det er brukt mye mye naturstein - både trapp, mur. I tillegg gir Elise deg sine beste tips i forhold til det å tilpasse og legge bruddskifer samt de fugeløsninger hun oftest benytter seg av.
På dette prosjektet er det valgt å bruke mye naturstein, både til trapp, mur og platting.
I bakkant av trappa var opprinnelig plan å støpe en mur, men det ble ikke plass til forskalingen. Man måtte derfor finne en annen løsning, og etter vurderinger så falt valget på cortenstål. Det tar veldig lite plass, det er holdbart og er veldig estetisk flott og moderne. Corten er veldig fint mot naturstein og grønne planter som kommer til å komme her etter hvert. Den kommer til å ruste mer med tiden i forhold til her hvor cortenstålet er helt nytt.
I hjørnet var det opprinnelig planlagt en betongmur som skiferen skulle komme inntil, men også her ble det istendenfor benyttet cortenstål for å få en mye smalere og mer estetisk fin kant. I stedet for en kant på 20 cm så ble det en på kun 4 mm. Cortenkanten benyttes for å bygge opp det veldig skrånende terrenget til en ramme for en ny skiferplatting. I tillegg er stålet benyttet som rammer til blomsterbed. Plattingen i skifer skal kappes i en ren bue og så vil det bli lagt plen på utsiden.
Når Elise og hennes kolleger legger bruddskifer så forsøker de å unngå veldig spisse vinkler og gjennomgående fuger. De forsøker også å unngå at kryss mellom heller kommer for nær hverandre og tiltreber at maksimum tre fuger møtes i et kryss. Til fuging varieres det mellom ulike produkter; som oftest enten hardfug, sand eller sedum. Sistenevnte er planter i bergknappfamilien og som mykner opp uttrykket når du får planter i flotte farger mellom skiferhellene.
Sjekk ut denne filmen for de 4 uskrevne reglene for penest resultat ved tilpasning av bruddskifer og for 5 ulike fugetyper for bruddskifer lagt i grus.