Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Naboens steinrester ble til peis i prisvinnende hytte

Et hyttekjøkken med en rund peis murt opp med murstein i skifer av Oppdalskifer og med skiferplate som avdekning.
Skal du pusse opp, men ønsker å holde budsjettet nede? Ikke alt trenger å kjøpes nytt! La deg inspirere av Anine von Kroghs runde hyttepeis, som bidro til at hytta stakk av med den prestisjefylte Gullfjæren for vakreste hytte i 2020.

Som i så mange andre tilfeller her i verden var det tilfeldighetene som rådet da Anine von Krogh skulle pusse opp hytta si. I en samtale med naboen kom det fram at de hadde noe avlegg av naturstein liggende. Det viste seg å være Oppdalskifer – akkurat det Anine trengte. Så da ble virkelig den enes søppel den andres skatt. 

En hytte med en rund peis murt opp med murstein av lys Oppdalskifer og med topplate i samme materialet. Den har en sort hette som henger fra taket. Det er et stort spisebord og et vinskap i bakgrunnen

– De hadde brukt steinene til sin egen peis, og ventet egentlig på at restene skulle bli kastet. Så vi plukka dem med oss, og plutselig var vi godt i gang med prosjektet, forteller Anine.

Og det er ikke første gang Anine gjenbruker materialer når hun bygger.

– Gjenbruk er utrolig kjekt! Også hjemme har vi gjenbrukt murstein fra en gammel bygård fra 1885. At materialet har en egen historie, gir på en måte rommet noe ekstra, forklarer hun.

Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.
En stor entre eller gang på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.

Mer personlig når man lager det selv

Noe annet som gir rommet noe ekstra, er å bygge det selv. Så selve peisbyggingen var det Anines ektemann, og Anines far, som sto for. Hennes far er murmester, og de har laget flere ildsteder sammen.

– Jeg syns jo det blir mer personlig når vi lager det selv. Det gir hytta et mer personlig preg, og at den er laget sammen med folk jeg er glad i gjør jo at peisen blir et minne i seg selv, forklarer hun.

I tillegg til naboens avlegg, fikk de spesialkuttet plater av Oppdalskifer til å bekle øverste del av peisen. 

En rundt peis på hytte av murstein av lys Oppdalskifer og med plater avdekning på toppen av lys Oppdalskifer.

Hyttas naturlige midtpunkt

I Anines hytte finner du ikke det tradisjonelle peishjørnet. Peisen er selve midtpunktet i hytta. Det er flere årsaker til det.

– Jeg liker å skape kontraster. Det er veldig mange rette former i hytta, så da blir det et fint formbrudd ved å ha en rund peis. Samtidig er jo peisen på mange måter hyttas naturlige midtpunkt. Så ved å ha den midt i, er den ikke bare synlig fra alle vinkler, det er også et sted man kan sitte rundt og varme beina etter en skitur, eller kose seg med et glass vin på kvelden, forklarer hun.

En hytte med en rund peis murt opp med murstein av lys Oppdalskifer og med topplate i samme materialet. Den har en sort hette som henger fra taket. Det er e stor stue med sofa og et stort salongbord i massivt tre i bakgrunnen.

Et klassisk element

At peisen skulle bygges i naturstein, var et valg Anine var bevisst på:

– Jeg liker veldig godt at det er norsk skifer. Det passer kjempefint sammen med de elementene man finner i og rundt en norsk fjellhytte, og er noe som er brukt i hytter i all tid. Det gir rett og slett et tidløst preg, og kommer aldri til å gå av moten.

Det blir også feil å tenke at naturstein bare er noe gammeldags og praktisk. Det er nemlig ikke bare når det kommer til former Anine liker kontrast.

Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.

– Det blir jo gjerne slik at gammelt møter nytt når man bygger seg ny fjellhytte. De fleste av møblene i hytta er jo nye, og da bidrar natursteinen som et klassisk element. Det er ikke et poeng for meg at alt skal være så moderne. Det viktigste er at det passer sammen, og at det passer med omgivelsene rundt seg, og det syns jeg det gjør her, avslutter hun.

Portrett av interiørkonsulent Anine von Krogh.

– Jeg liker veldig godt at det er norsk skifer. Det passer kjempefint sammen med de elementene man finner i og rundt en norsk fjellhytte, og er noe som er brukt i hytter i all tid. Det gir rett og slett et tidløst preg, og kommer aldri til å gå av moten.

Anine von Krogh
Interiørkonsulent og vinner av Gullfjæren hytte 2020

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!