Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Terrengtrinn i skifer – dette må du vite

En trapp av skifer i en skråning med frodig beplantning på sidene av natursteinstrappen.

Lite er vakrere enn når naturen kler naturen. Derfor er nettopp naturstein et elsket valg når folk skal legge trapp i uteområdet sitt. Men er det en vanskelig prosess? Her får du svar – og noen gode råd på veien.

Det er noe eget med den skandinaviske skiferen. Den naturlige fargestrukturen som glir rett inn i en hvilken som helst naturtomt eller hageanlegg. Fronten av en flate – skapt av naturen gjennom millioner av år – sortert ut til å bli et ubearbeidet opptrinn i ei trapp. Kombinasjonen av det røffe og det elegante.

– De fleste ønsker å holde på det urørte ved uteområdet sitt. Massive naturtrinn (terrengtrinn) med naturlig trinnhøyde er den ujålete, men samtidig elegante måten å bygge trapp, ramme inn bed eller lage naturlige avsatser i hagen. Det er tross alt her skiferen hører hjemme, sier Per Kjetil Holthe-Berg i Minera Skifer.

En skifertrapp i en skråning med frodig vegetasjon på sidene av natursteinstrappen.
Lys Oppdal massive naturtrinn

Naturtrinnenes fordeler

Noe av skiferens magi er at den gror inn i terrenget på en måte som gjør at det ser ut som om den har ligget der i 100 år. Eller kanskje for alltid. Men at den er pen å se på, er selvsagt bare en liten del av historien. Med skiferen følger det en lang rekke fordeler. 

– Den mest åpenbare er at du slipper å bruke betong. Det betyr for det første at du i de fleste tilfeller slipper både støping og liming. Samtidig sparer du deg for trøbbel med forskaling og sementslør, forklarer Holthe-Berg. Sist, men ikke minst blir miljøavtrykket minimalt.

Og når du først har fått den på plass, ligger den der. Solid og stødig – klar for hundre nye år med vær og vind.

– Det eneste du bør tenke på, er om underlaget er teleutsatt. Du vil helst ha komprimert, drenert masse under, men det kommer helt an på terrenget og jordsmonnet. Det viktigste er at du unngår bevegelsene som kan oppstå når frosten bryter.

Utsikt fra en uteplass belagt med skiferheller. En skifertrapp og tråkkheller leder veien ned mot sjøen.
Lys Oppdal massive naturtrinn og tråkkheller

Skifertrapp er overraskende lett

En utbredt forestilling er at fordi skifer er tung, er den også vanskelig å jobbe med. Det er ikke Holthe-Berg enig i. Det handler bare om litt planlegging.

– Skal du jobbe med store naturtrinn, er nøkkelen en sterk kran. Da er det i grunnen bare å løfte dem på plass, så er de ferdig montert. For mindre trinn (skifertrinn) er heller ikke dette spesielt komplisert for en som er normalt nevenyttig, sier han og legger til:

– Mange synes til og med det er skikkelig artig. De kommer i faste bredder og hvor lengden enkelt tilpasses. Det er noe med å få dreisen på å tilpasse skifer selv. Ingen er helt like, og sluttresultatet blir på mange måter et monument over deg selv.

Nærbilde av en trapp i hagen av massive naturtrinn av skifer hvor frodige planter omkranser trappen
Lys Oppdal massive naturtrinn
Et nærbilde av en jente med bare føtter som går nedover en skifertrapp med naturtrinn omkranset av planter
Lys Oppdal massive naturtrinn

Holthe-Berg forstår impulsen om å generelt velge tynnere skifer, som feks tynn bruddskifer, fordi de er lettere å håndtere. Men han anbefaler det ikke. Tvert imot:

– Det kan virke enklere der og da, men det er utrolig ergerlig hvis de etter hvert begynner å knekke. Mitt råd er at dersom du først skal ha skifer, invester i større, tykkere heller.

Naturstein er langsiktig

Skifer er også naturlig sklisikkert – og har en unik evne til å magasinere varme. Derfor er naturstein for mange et opplagt valg i hagen, uansett om de skal ha en trapp eller en gangsti. 

– Det er også i praksis null vedlikehold. Alt du trenger å gjøre er å spyle dem, forklarer Holthe-Berg, som selv har lagt skifer på hytta.

En katt går nedover en trapp av skifer i en skråning med frodig beplantning på sidene av natursteinstrappen.
Lys Oppdal massive naturtrinn

Naturstein er også en investering som står seg. Ikke bare fysisk, men estetisk. Det påvirker kostnaden over tid, påpeker Holthe-Berg.

– Naturstein er langsiktig. Den er tidløs, overlever trender, og det er svært sjelden at folk velger å bytte ut skifer. Og skal du utvide i fremtiden, finnes det alltid matchende vare – i alle fall så lenge du har valgt lokal skifer istedenfor importert. Derfor må kostnaden ses i sammenheng med livsløpet.

En trapp av massive naturtrinn i lys Oppdalskifer med vakker beplantning på sidene
Lys Oppdal massive naturtrinn

Noen tips om natursteinstrapp i skifer

Skal du legge trapp av naturstein, har Holthe-Berg et klart tips på lager: Ha litt slingringsmonn.

– Det viktigste er å gjøre plassvurderinger og sorteringer før du begynner å heise på plass. Men dette er ikke et produkt du får på eksakte lengder, så du må legge inn litt ekstra rom her. Et annet godt tips er å legge de bredeste og lengste trinnene i bunn.

Tenker du at det kan bli en vanskelig operasjon, kan dessuten Minera Skifers forhandlere gi deg veiledning i hvordan du håndterer store naturtrinn.

– Det er alltid hjelp å få. Og husk at når trappa først er på plass, så ligger den knallstøtt. Ja, kanskje til evig tid.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!