Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Grunnmur i stein: – Det er genialt, nesten som Lego

En grunnmur i stein fra Offerdal med en bygningskropp av gammelt tømmer

Det Isak Stålenhag oppdaget da han jobbet som tømrer i nærheten av Offerdal overrasket ham. Nå anbefaler han alltid å anlegge grunnmur i stein. Nesten alltid iallfall. Og i vår fikk han selv førstehånds kjennskap til hvor bestandig en grunnmur i skifer er – på verst tenkelige vis. Da brant verkstedet hans og det eneste som stod igjen var den gamle grunnmuren i stein. Nå bygger han sitt nye verksted - på nøyaktig samme skifermur som det forrige.

– Jeg er utdannet tømrer, og det var slik jeg første gang oppdaget tørrmur av naturstein. Det som virkelig gjorde meg forelsket i denne måten å bygge grunnmur på, var prinsippet bak byggemetoden, forteller Isak Stålenhag.

I tradisjonell anleggelse av tørrmur blir ikke steinene festet i hverandre med noe. Det er rett og slett tyngdekraften som holder konstruksjonen på plass.

– Jeg ble helt fascinert over hvor genialt det var, nesten som Lego. Og jeg så jo at i mange av prosjektene jeg jobbet med hvor selve huset måtte restaureres, sto grunnmuren i stein uberørt igjen, forteller Stålenhag.

En trapp med høy grunnmur av skifer på hver side laget Offerdalskifer murstein.
|Offerdal murstein|

– Det er få materialer som kan brukes i hundrevis av år og selges igjen

Ved ikke å feste steinene i hverandre, er det bare å plukke dem fra hverandre hvis du for eksempel skal bygge på noe nytt.

Naboens steinrester ble til peis i prisvinnende hytte.

– Jeg elsker å jobbe på den måten – det minner meg litt om å tømre: Du har et lokalt råmateriale, og bruker hendene til å lage noe av det, forklarer han. 

Ønsker du en tettere fasade, kan du bruke kalk, leire, eller moderne tørrbetong innerst. 

– Skifer absorberer ikke noe fuktighet, og kan vare i hundrevis av år. Med tanke på hvor bestandig dette naturproduktet faktisk er, er det en gåte for meg at ikke flere bruker det, sier han.

Et gammelt tømmerhus som har fått en grunnmur av fasadeskifer fra Offerdal.
Her har Isak løftet opp selve huset og revet ut den eldre kollapsede muren. Den nye muren består av gjenbrukt skifer i kombinasjon med supplert ny skifer fra Offerdal.

Et økonomisk valg å velge skifer til grunnmuren

Beregner man livslengden, blir det også økonomisk forsvarlig å bruke skifer. 

– Det er få materialer som kan brukes i hundrevis av år og selges igjen. For veldig mange andre byggematerialer er forventet levetid på rundt 25 år. For skifer kan man nesten si at det varer i en million år, uten å overdrive, sier han.

I normale tilfeller blir byggematerialer avfall når du river, men ikke naturstein. Så hvis du om 20 eller 50 år ønsker å bygge videre eller forandre, er det mulig.

– Jo mer jeg jobber og jo mer jeg lærer, desto høyere vurderer jeg materialet, hovedsakelig på grunn av hvor lenge det varer, forteller Stålenhag.

Et nærbilde av håndverker som jobber med en grunnmur i skifer murt som tørrmur.
|Offerdal murstein|
Et gammelt tømmerhus med skifertrapp og lav grunnmur av fasadeskifer.
|Offerdalskifer|

Du kan selv bygge grunnmuren i stein

Han trekker også frem at det ikke trenger å være så vanskelig å bygge en slik grunnmur i stein selv.

– Selv om skifer er et utrolig solid materiale, så kan det ganske enkelt tilpasses med meisel og slegge. Så for å lage en slik mur er det egentlig bare å starte med det du har, for så å tilpasse ved behov.

Stålenhag er selvstendig næringsdrivende tømrer, og holder til i Åre i Sverige. I vår fikk han selv førstehånds kjennskap til hvor bestandig en grunnmur i skifer er – på verst tenkelige vis.

– I begynnelsen av mars brant verkstedet – som ligger på eiendommen min, 50 meter unna huset – ned. En kortslutning i det elektriske anlegget startet brannen, som førte til at hele verkstedet gikk opp i flammer. Det eneste som lå tilbake var den gamle grunnmuren i skifer. Siden den iallfall fortsatt står der, skal jeg bygge det nye verkstedet på samme grunnmur som det forrige, forteller han.

Fargespillet i skiferen gir en følelse av ro og trygghet

Det er lett å argumentere for hvorfor en grunnmur i skifer er et lurt valg rent praktisk. Stålenhag presiserer samtidig at det også har en mer sanselig verdi.

– Jeg synes nesten det snakkes litt for lite om hvor vakkert en mur av skifer er. Fargespillet i steinene er helt spesielt, og det gir iallfall meg en følelse av ro og trygghet. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, kanskje fordi vi en gang var hulemennesker? spekulerer han.

Han trekker også fram lenken mellom materiale og natur.

– I Norge er jo skifer innendørs og på gulv mye mer utbredt enn i Sverige. Det tror jeg har med tilgang å gjøre. Her bruker vi mye mer tre på gulvene våre. 

En grunnmur i stein med en bygningskropp av gammelt tømmer.

Og kommer igjen tilbake til hvorfor vi bygger med nettopp disse materialene. 

– Tre og skifer er naturmaterialer. Vi har alltid bygget og jobbet med det som finnes der vi bor. Byggetradisjonene følger naturen, forklarer han.

Før han avslutter med å slutte sirkelen:

– På en måte er dette også framtiden. For å lykkes med målene vi har satt oss for å ta vare på klimaet, må vi bygge med det man har tilgang på. Og for oss er det tre og stein.

Portrett av entreprenør og snekker Isak Stålenhag

Varig og sanselig verdi

– For å lykkes med målene vi har satt oss for å ta vare på klimaet, må vi bygge med det man har tilgang på. Og for oss er det tre og stein. Jeg synes nesten det snakkes litt for lite om hvor vakkert en mur av skifer er. Fargespillet i steinene er helt spesielt, og det gir iallfall meg en følelse av ro og trygghet. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, kanskje fordi vi en gang var hulemennesker?

Isak Stålenhag
Snekker, med spesialfelt innen tradisjonelle byggemetoder og restaurering

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!