Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Hva vet du om ekte skandinavisk skifer? Vi knuser mytene!

En steinhugger hos skiferprodusenten Minera Skifer som slår med et spett (kalt sveiping) på en skiferplate av Offerdalskifer

Strever du med å velge materialer og interiør til hjemmet ditt? Kanskje er du usikker på fargene, kvaliteten eller om det er trendy nok. I tillegg ønsker du å velge bærekraftige materialer.

Men hva vet du om ekte, skandinavisk skifer? Vi vet at det finnes mange myter om denne fantastiske natursteinen. Her er noen av dem:

“Skiferen finnes bare i en trist gråfarge.”

Skandinavisk skifer er så mye mer enn bare grå!

Vår Oppdalskifer har lyse og varme gråtoner som passer perfekt inn i nordiske interiør, terrasser og hager.

Skiferen fra Offerdal med sin elegante og kjøligere dype gråtone overrasker alle med sin helt spesielle evne til å reflektere lys og farger.

Ekte, skandinavisk skifer har rett og slett et mye større mangfold og flere valgmuligheter enn det du tror.

Overflatebilde av skifer lys Oppdal silkebørstet
Lys Oppdal silkebørstet
Overflatebilde av Offerdal natur skifer
Offerdal natur
Overflatebilde av skifer lys Oppdal antikkbørstet
Lys Oppdal antikkbørstet
Offerdal skifer slipt overflate
Offerdal slipt
Overflaten av en antikkbørstet Offerdal skifer
Offerdal antikkbørstet
Overflatebilde av skifer lys Oppdal antikkbørstet
Lys Oppdal natur

Trenger du hjelp med fargevalg? Lurer du på om skiferen passer til møblene og veggfargen du planlegger? Vi sender seg kostnadsfritt 10 x 10cm skiferprøver i den skifertype og overflate du ønsker deg.

“Skifer er umoderne og kjedelig.”

Skifer kommer i mange former. Sannsynligvis flere enn du er klar over!

Vi tilbyr selvfølgelig de tradisjonelle bruddhellene som med sine nydelige, organiske former står veldig sterkt i dagens trendbilde.

Men vi har også et stort utvalg varianter for deg som foretrekker en strammere og mer minimalistisk stil. Velg for eksempel fliser med naturlig, børstet eller slipt overflate som passer utmerket inn i et lyst skandinavisk interiør, lune hytter eller ditt nye mørke bad med «spa-følelse»!

I hage og på terrasse kan utefliser gi deg alt fra en zen-inspirert stil til en urban funkislook. Og til og med murstein får du i mange varianter – fra de råeste rustikke til de reneste rette!

Eller fortell oss hva du har lyst på – ekte, skandinavisk skifer kan formes til akkurat det du ønsker deg og vi tilbyr skreddersøm på alt!

En bruddskifer i lys Oppdalskifer.
Samme skifertype….
Bilde som viser en silkebørstet skiferflis i lys Oppdalskifer.
… i ulike overflater
To murstein av skifer av lys Oppdalskifer stablet oppå hverandre. På toppen ligger et strå.
… og kanter

“Skifer er altfor dyrt!”

Vil du også investere i materialer av høy kvalitet med dokumentert uendelig levetid? Bruk-og-kast-kulturen er på hell – nå handler det om å velge kvalitet som varer.

Når du kjøper ekte, skandinavisk skifer fra Oppdal og Offerdal betaler du for et evigvarende, vakkert og diskré basismateriale i hus eller hage som ikke må byttes ut på grunn av vær, vind, slitasje eller skiftende trender. La barn og barnebarn bli voksne, se trendene skifte og tiden gå.

Den skiferen du kjøpte da du bygde huset eller hytta – den vil du ha for alltid. Og du vil se regnestykkets fasitsvar krympe for hvert år som går.

Inngangspartiet på Oppdal Turisthotell som har en skiferfasade med lys Oppdalskifer
Oppdal Turisthotell

Hotellet på Oppdal stasjon, Oppdal Turisthotell, åpnet i 1924 dørene som et fasjonabelt luksushotell. Den vakre fasaden av Oppdalskifer har stått urørt i snart 100 år og vil holde seg like vakker i 100 år til.

Og kanskje er selve materialet rimeligere enn du tror! Ofte er det leggingen av skifer som tar hovedparten av budsjettet. Så hvorfor ikke legge skiferen selv? Det er ikke så vanskelig og det gir en tilfredsstillende følelse å skape noe selv med egne hender. Vi har enkle instruksjonsvideoer og beskrivelser om hvordan du tilpasser og legger skifer.

“Skifer er ikke miljøvennlig.”

I dag kan du kjøpe skifer og fabrikkproduserte etterligninger av ulik kvalitet fra hele verden. Ofte gis de navn hentet fra tradisjonsrike steder i Norge, uten at det gjør de mer norsk eller kortreist!

Reisevei og selve produksjonen er de mest utslagsgivende faktorer for mengde CO2– utslipp for et materiale. Og utslagene er enorme! Med utgangspunkt i vår egen skifer høstet, foredlet og benyttet i Norden, øker utslippene med:

– 350% for skifer fra Asia
– 530% for granitt fra Asia
– 700% for keramisk flis (produsert i Spania/Italia)
– 830% for nordisk granitt produsert i Asia

Vår skifer skiller seg vesentlig ut som et 100% naturprodusert materiale, 100% foredlet av lokale håndverkere rett ved foten av hvert av de tre skiferbruddene våre. Dette, i kombinasjon med at skiferen er evigvarende, gjør at skiferen har et ekstremt lavt miljøavtrykk. Ikke bare i forhold til langreist skifer eller etterligninger i keramiske flis, men i forhold til bygningsmaterialer generelt.

Kortreist skifer fra Oppdal og Offerdal er med andre ord noe av det mest miljøvennlige valget du kan ta!

Er du mer glad i tall enn ord? Vi var de første i Norge som fikk en miljødeklarasjon (EPD) som grundig dokumenterer hele livsløpsanalysen og som gir de objektive og ubestridte tallfakta.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!