Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Pusse opp badet? Få med deg ekspertens tips for skiferflis

Et bad med en vegg av skifer tørrmur. Et betongfelt på midten utgjør dusjen, moderne dusjarmatur.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er verdensmestere i å pusse opp. Om vi er verdensmestere i å oppholde oss på badet, vites ikke, men vi er i alle fall opptatt av å trives der. Går du med tanker om å pusse opp baderommet – og trenger litt inspirasjon? Her får du ekspertens beste tips til hvordan du kan bruke skiferflis på badet!

Stein Vidar Gulløien er utdannet maler og driver firmaet Trysil Flis & Malersenter. I over 25 år har han svingt både hammer, meisel og pensel hjemme i folks hus og hytter. At mange her på bjerget er opptatt av bad, er han ikke tvil om.

– Nordmenn er opptatt av å ha det rent og hygienisk, og vi bruker mye tid på oss selv. Vi skal bade godt, dusje godt og sminke oss. Ja, også skal det være komfortabelt å sitte på skåla, sier han smilende.

Et bad med lys grå skiferflis på gulv, badekar og badeinnredning i eik
Lys Oppdal silkebørstet flis på gulv og bakvegg sammen med badeinnredning i eik.

Pusser opp badet til en relax-avdeling

Den erfarne håndverkeren følger naturligvis utviklingen tett, og har ikke problemer med å beskrive dagens trendbilde. Det skal være mye detaljer, vegghengte toaletter og innebygde sjampohyller.

– Flisen skal være i storformat, folk ønsker seg doble vasker og skal absolutt ha regndusj. Kanskje også et badekar hvis det er plass til det.

Han ser at badet i større og større grad har gått over til å være et rekreasjonsrom – en egen liten relax-avdeling. Naturstein blir ofte forbundet med luksus og eksklusivitet. Skiferflis har en helt unik overflate og struktur som skaper en ro og følelse av å være i takt med naturen.

– Vi ser at mange setter inn en godstol, og de vil ha både badstu og steamdusj. I det hele tatt skal det være mer plass på badet enn før, sier Gulløien.

Stort bad med luksusfølelse med skiferflis av Offerdal på veggen, hvit marmor på gulvene.
Skiferflis av Offerdalskifer i natur overflate, kombinert med hvit marmor.
En badstu med vegger og tak av skiferfliser. Ovnen er kledt med et stykke massiv skiferplate fra Offerdal
Fliser i Offerdalskifer både på vegg og saunaovn.
Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.
Lys Oppdal bruddskifer på bad og i dusj.

Start med å skisse opp badet

Til alle som går med en drøm om et nytt og freshere bad, har eksperten følgende råd: Begynn med å skissere opp badet.

– Du må finne ut hva det egentlig er rom for. Har du plass til et badekar i tillegg til dusjen? Vil du ha stående toalett? Og hva med vaskemaskin? Legg en plan for overflatene, og bestem deg for om du vil ha varmekabler eller panelovn.

Prøv deg frem med de ulike overflatene. Sett sammen flere ulike overflater og strukturer, og se hvordan kombinasjonen blir.

Et stort bad med lys Oppdal silkebørstet skiferfliser på gulv og på dusjvegg.
Silkebørstet Lys Oppdalskifer på gulv og vegg.
Et detaljbilde av en regndusj med silkebørstet skiferfliser fra Oppdal på gulv og på dusjvegg.
Lys Oppdal silkebørstet skiferflis.
Et detaljbilde av et badegulv med fliser av silkebørstet Oppdalskifer. Det står et sort bord med velværeartikler der.
Lys Oppdal silkebørstet skiferflis.
Detalj av dusjen med lys skiferflis på gulv og vegg. Langt og smalt sluk nedfelt i skiferflisene.
Lys Oppdal silkebørstet skiferflis.

Når du har gjort de viktigste valgene, tar du kontakt med en godkjent håndverker som kan styre prosjektet fra A til Å.

– Det er avgjørende at alt blir våtromsteknisk riktig. Et bad er et dyrt rom, men det blir fort mye, mye dyrere hvis ikke du gjør alt helt etter boka, presiserer Gulløien.

En mangfoldig stein

En av de store avgjørelsene du må ta, er hva slags overflater du skal kle veggene i. Dette, forklarer Gulløien, styres ofte av lommeboka. Men har du rom i budsjettet, har håndverkeren en suveren favoritt: skifer.

– For det første er det enormt holdbart. Du får ikke én ripe i det. Dette materialet er ikke stekt i en ovn i Spania, men har levd sitt eget liv i millioner av år. Det øker jo også verdien på boligen dersom du en gang skal selge, sier han.

Gulløien forteller at det rett og slett er litt mer schwung over et skiferbad. I tillegg gir det et helt steinskred av inspirerende muligheter.

– Det fine med skifer er at du får alle mulige slags størrelser og overflater. Fra lys grå Oppdalskifer til mørk grå Offerdalskifer, og fra det groveste til det helt glatte. En kreativ flislegger kan gjøre mye stilig med det mangfoldet, forteller han.

Et bad med lys grå skiferflis på gulv, et speil og badeinnredning i eik
Lys Oppdal silkebørstet flis på gulv sammen med badeinnredning i eik.
Et moderne bad med Offerdal skifer flis på vegg og Offerdalskifer gulv i mosaikk
Offerdalskifer på gulv og på vegg inne i dusj.

– Det fine med skifeflis er at du får alle mulige slags størrelser og overflater. Fra lysegrå fargesjatteringer i Oppdalskifer til mørk grå Offerdalskifer, og fra det groveste til det helt glatte. En kreativ flislegger kan gjøre mye stilig med det mangfoldet!

Stein Vidar Gulløien, Trysil Flis & Malersenter
Detaljbilde av flisbelagt skifergulv
Lys Oppdal silkebørstet skiferfliser på gulv.
En badstu med skiferfliser på gulv og panel av sedertre på veggene.
Lys Oppdal silkebørstet skiferfliser på gulv sammen med sedertrepanel i badstu.
Detaljbilde av et bad med skiferflis på veggene og hylleplater i eik.
Lys Oppdal silkebørstet skiferfliser på vegg og med hylleplater av eik.

– En stein med sjel

Det har han selv gjort. Gulløien forteller om skiferflis i storformat på badeveggen og mosaikk i dusjen. Hugne kanter og stablestein. Bare fantasien setter grenser.

– Vi la en gang et bad hvor hele dusjhjørnet bestod av to gigantiske skiferplater på veggen på 250 kilo hver. Ingen fuger. Sånne ting er ikke mulig med vanlig flis. Ja, det er et dyrere materiale, men du kan virkelig utfolde deg.

Bad med Oppdal skifermurstein og støpt betongplate i midten på dusjveggen.
Lys Oppdalskifer både som skiferflis på gulv og som en tøff murstein dusjvegg.

Han ser at flere og flere vet å benytte seg av bredden i mangfoldet av overflater. I dag er det helt vanlig å ha mer enn én type på badet.

– Det er stadig mer populært å la det gamle møte det moderne. For eksempel med glatt flis på én vegg og grov skiferflis på en annen. Det er også skikkelig stilig å legge lys grå skiferflis fra Oppdal opp mot brune tømmervegger. Det skaper ordentlig hyttefølelse, sier han og avslutter:

– Skifer er tross alt en stein med sjel.

Et rustikt bad med grå tømmervegger og Offerdal skiferflis på gulvet. Inngang til en sauna innerst.
Skiferflis fra Offerdal med natur overflate sammen med grånet rundtømmer. Rustikt og full av sjel!

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!