Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Pusse opp badet? Få med deg ekspertens skifertips

Et bad med en vegg av Oppdalskifer tørrmur. Et betongfelt på midten utgjør dusjen hvor moderne dusjarmatur er festet.
Det er ingen hemmelighet at nordmenn er verdensmestere i å pusse opp. Om vi er verdensmestere i å oppholde oss på badet, vites ikke, men vi er i alle fall opptatt av å trives der. Går du med tanker om å pusse opp baderommet – og trenger litt inspirasjon? Her får du ekspertens beste tips!

Stein Vidar Gulløien er utdannet maler og driver firmaet Trysil Flis & Malersenter. I over 25 år har han svingt både hammer, meisel og pensel hjemme i folks hus og hytter. At mange her på bjerget er opptatt av bad, er han ikke tvil om.

– Nordmenn er opptatt av å ha det rent og hygienisk, og vi bruker mye tid på oss selv. Vi skal bade godt, dusje godt og sminke oss. Ja, også skal det være komfortabelt å sitte på skåla, sier han smilende.

Et bad med smale fliser, strips, av Ottaskifer på  vegg og gulv. Badet har vask, toalett, bidet og badekar fra Alessi.
Ottaskifer både på gulv og vegg. Sanitærutstyr fra Alessi.

– En relax-avdeling

Den erfarne håndverkeren følger naturligvis utviklingen tett, og har ikke problemer med å beskrive dagens trendbilde. Det skal være mye detaljer, vegghengte toaletter og innebygde sjampohyller.

– Flisen skal være i storformat, folk ønsker seg doble vasker og skal absolutt ha regndusj. Kanskje også et badekar hvis det er plass til det.

Han ser at badet i større og større grad har gått over til å være et rekreasjonsrom – en egen liten relax-avdeling.

– Vi ser at mange setter inn en godstol, og de vil ha både badstu og steamdusj. I det hele tatt skal det være mer plass på badet enn før, sier Gulløien.

Et stort bad med luksusfølelse med fliser på veggen av fliser av skifer fra Offerdal i kombinasjon med hvit marmor på gulvene. Badet er stort og ligner en relax avdeling
Offerdalskifer i natur overflate i kombinasjon med hvit marmor
En badstu / sauna med vegger og tak av skifer fliser av Offerdalskifer. Badstuovnen er bekledt med et stykke fra en massiv skiferplate fra Offerdal
Offerdalskifer både på vegg og saunaovn.
Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.
Lys Oppdal bruddheller på bad og i dusj.

Skisser opp badet

Til alle som går med en drøm om et nytt og freshere bad, har eksperten følgende råd: Begynn med å skissere opp badet.

– Du må finne ut hva det egentlig er rom for. Har du plass til et badekar i tillegg til dusjen? Vil du ha stående toalett? Og hva med vaskemaskin? Legg en plan for overflatene, og bestem deg for om du vil ha varmekabler eller panelovn.

Et stort bad med lys Oppdal silkebørstet fliser av skifer på gulv og på dusjvegg.
Silkebørtstet Oppdalskifer på gulv og vegg.
Et detaljbilde av en regndusj med fliser av silkebørstet fliser av skifer på gulv og på dusjvegg.
Et detaljbilde av et badegulv med fliser av silkebørstet fliser av skifer. Det står et sort bord med velværeartikler der.
Et detaljbilde av en dusj med fliser av silkebørstet fliser av skifer på gulv og på dusjvegg. Det er langt og smalt designsluk nedfelt i skiferflisene.

Når du har gjort de viktigste valgene, tar du kontakt med en godkjent håndverker som kan styre prosjektet fra A til Å.

– Det er avgjørende at alt blir våtromsteknisk riktig. Et bad er et dyrt rom, men det blir fort mye, mye dyrere hvis ikke du gjør alt helt etter boka, presiserer Gulløien.

– Det fine med skifer er at du får alle mulige slags størrelser og overflater. Fra lys grå Oppdalskifer til svart Ottaskifer, og fra det groveste til det helt glatte. En kreativ flislegger kan gjøre mye stilig med det mangfoldet!

Stein Vidar Gulløien, Trysil Flis & Malersenter
En dusj med to dusjhoder. På veggen er det smale fliser i ulike høyder av Ottaskifer og på gulvet fliser i storformat av lys Oppdal silkebørstet skifer
Ottaskifer på vegg i kombinasjon med silkebørstet lys Oppdalskifer på gulv.
Et bad med smale fliser, strips, av Ottaskifer på vegg og fliser i større format av norsk skifer fra Otta på gulv. badet har en stor vask med hvit benkeplate.
Ottaskifer strips (smal flis) på vegg og Otta børstet flis på gulv.

En mangfoldig stein

En av de store avgjørelsene du må ta, er hva slags overflater du skal kle veggene i. Dette, forklarer Gulløien, styres ofte av lommeboka. Men har du rom i budsjettet, har håndverkeren en suveren favoritt: skifer.

– For det første er det enormt holdbart. Du får ikke én ripe i det. Dette materialet er ikke stekt i en ovn i Spania, men har levd sitt eget liv i millioner av år. Det øker jo også verdien på boligen dersom du en gang skal selge, sier han.

Gulløien forteller at det rett og slett er litt mer schwung over et skiferbad. I tillegg gir det et helt steinskred av inspirerende muligheter.

– Det fine med skifer er at du får alle mulige slags størrelser og overflater. Fra lys grå Oppdalskifer til svart Ottaskifer, og fra det groveste til det helt glatte. En kreativ flislegger kan gjøre mye stilig med det mangfoldet, forteller han.

Et stort bad med lys Oppdal silkebørstet fliser av skifer på gulv og på dusjvegg.
Lys Oppdal
Et moderne bad med Offerdal skifer flis på vegg og Offerdalskifer gulv i mosaikk
Offerdalskifer
Et moderne bad med sort Ottaskifer flis på vegg og gulv i fiskebensmønster
Ottaskifer

– En stein med sjel

Det har han selv gjort. Gulløien forteller om storformatsfliser på badeveggen og mosaikk i dusjen. Hugne kanter og stablestein. Bare fantasien setter grenser.

– Vi la en gang et bad hvor hele dusjhjørnet bestod av to gigantiske skiferplater på 250 kilo hver. Ingen fuger. Sånne ting er ikke mulig med flis. Ja, det er et dyrere materiale, men du kan virkelig utfolde deg.

Et stort bad med en dusjvegg i lys Oppdal skifer murstein med en støpt plate på midten der dusjhodet er festet. Lys Oppdal skfier fliser på gulvet. En stor vask er langs ene veggen.
Lys Oppdalskifer både som som flis på gulv og som en tøff murstein dusjvegg.

Han ser at flere og flere vet å benytte seg av bredden i mangfoldet av overflater. I dag er det helt vanlig å ha mer enn én type på badet.

– Det er stadig mer populært å la det gamle møte det moderne. For eksempel med glatt flis på én vegg og grov skifer på en annen. Det er også skikkelig stilig å legge lys grå Oppdalskifer opp mot brune tømmervegger. Det skaper ordentlig hyttefølelse, sier han og avslutter:

– Skifer er tross alt en stein med sjel.

Et rustikt bas med gråe rundtømmervegger og fliser på gulvet av Offerdalskifer. Det er en inngang til en sauna / badstu innerst
Offerdalskifer i natur overflate sammen med grånet rundtømmer. Rustikt og sjelfult!

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!