Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Slik skapte Synne et uterom for vinterhygge

Et lite pyntet juletre på en tørrmur av Oppdalskifer
Da interiørdesigner Synne Lindgren Helle planla drømmeterrassen, ville hun skape rom for ro og harmoni – som kunne nytes til alle årstider. Det har blitt et funksjonelt og innbydende uterom, til glede for både liten og stor.

I værharde Norge er vi vant til å tilpasse oss årstidene. Bosatt ved den vestlandske fjorden i Askvoll, hvor været slår inn mot både hus og mennesker, er Synne og mannen Håvard et godt eksempel på hva det betyr å tenke sesongbasert bruk av hage og uterom.

Med stein i hagen som bærende element, har de lagt til rette for både lune krypinn, varme bad og kakao rundt flammen fra bålplassen. Alt et uterom trenger, for å være like godt å være i som det er å skue ut på.

Kakaokopper på kanten av en tørrmurt peis av Oppdalskifer

Skreddersydd uterom for hele året

Det er en egen kunst å utnytte uterommet om vinteren. Er du som mange andre, blir terrassen og balkongen stående ubrukt når vi runder av sommersesongen.

Synne på sin side, forteller at hun hadde en tydelig filosofi da hun planla uterommet og terrassen: Den skulle fremstå som et møbel i seg selv. At når hun rydder inn møbler, interiør og annet løsøre til vinteren, skal strukturen fortsatt være vakker – og invitere til bruk gjennom vintermånedene.

– Når du planlegger slik, minimerer det hvor mye du skal tilføre terrassen. For eksempel har jeg valgt vintergrønn beplantning, som er fine å se på også med et lite snødryss. Det er egentlig kun i julen jeg vil pynte uterommet noe ekstra, forteller hun. Se hele det spektakulære terrasseprosjektet til Synne og Håvard her.

En uteterrasse med skiferpeis pyntet til jul

Fra dekorativ utepeis til praktisk kjøkken

Et naturlig samlingspunkt på terrassen er den vakre utepeisen og bålplassen, som lokker deg ut i vintermørket. Synne og Håvard tok selv jobben med å bygge utepeis, som de murte opp med murstein av Lys Oppdalskifer. Et smykke som i utgangspunktet skulle bidra til den varme atmosfæren de ønsket for uterommet.

– Vi har endt opp med å bruke ildstedet helt annerledes enn vi hadde planlagt. Tanken med bålplass i hagen var at den skulle gi et visuelt uttrykk, hvor vi så flammene fra loungen og badestampen. Men da Håvard sveiset en grillrist til å legge over flammene, fikk utepeisen et mye større bruksområde, forteller hun. Det var en genistrek, hvor vi plutselig fikk kokemuligheter for store kasseroller.

Over flammene har Synne kokt både smalahove og krabbe – og tilberedt 15 kilo hjortekjøtt til 85 gjester (!) i datterens bryllup. Og ikke minst: Hun bruker bålplassen i hagen til å tilberede vinterens festmåltider.

– I fjor lagde jeg julematen ute. Det er utrolig stemningsfullt, men også praktisk. Til julematen er det jo så mye tilbehør, at hele koketoppen på kjøkkenet går bare til tilbehøret. Tar du med pinnekjøttet ut kan det stå der og putre for seg selv, så lenge du følger med på vannet. Da slipper du også matlukten inne i huset, tipser hun. Sjekk ut Minera Skiferskolen og hvordan du murer en tørrmur av skifer til utepeisen din!

Et uteområde for vinterkos

På Vestlandet er det sjeldent at Synne og Håvard får helhvit vinter. Men da barnebarna kom på besøk til jul i 2022, kom også snøen – og uteområdet ble forvandlet til et ekte “Winter Wonderland”.

– Vi rigget oss til foran bålplassen med gode stoler, saueskinn og varm drikke. På flammene poppet vi popcorn, vi grillet pølser og marsmallows – og stekte pannekaker, forteller Synne drømmende.

Og drømmende, det blir vi også. For den vakre utepeisen på terrassen til Synne og Håvard, representerer alt vi ønsker oss i vinterkulden: Et moderne uterom hvor roen kan senke seg, mens vi varmer oss på gode samtaler.

Tre barn som sitter rundt en utepeis i skifer på en terrasse om vinteren

Fokus på materialitet og stein til hagen

Som utdannet interiørdesigner er Synne vant til å jobbe smart og metodisk. Det er kanskje ekstra viktig når du planlegger for et innbydende og praktisk uterom – også når gradestokken viser minus.

– Det er mange ting å ta hensyn til. En ting er ønsker og behov, en annen er hvilken atmosfære du ønsker deg. Men du skal også ta hensyn til huset og til landskapet. Hva skal få spille hovedrollen? Hos oss ble det natur og stein i hagen, oppsummerer Synne.

For hos Synne er det naturmaterialene som er den store stjernen. Den har hun fått til å skinne ved å bruke treverk og stein i hagen, for å skape harmoni på en ulendt tomt med mye berg. Steinmassene på eiendommen er også fargemessig veldig lik Lys Oppdalskifer, som paret har brukt på hele uteområdet. Ikke minst har også steinheller i hagen mange praktiske kvaliteter Synne setter pris på.

– Oppdalskifer krever veldig lite vedlikehold. Den er hard, lett å bearbeide og blir heller ikke glatt når det blir kaldt. Den er også stabil og god å gå på, som var akkurat det vi hadde behov for. Sjekk ut Minera Skiferskolen og lær hvordan du tilpasser og legger bruddheller.

Adventstake på en tørrmur av Oppdalskifer

Å leve etter årstidene

Synne er opptatt av å tenke ro, harmoni og zen i uteområdet. Da er det også kort vei til synet av et rolig vann. Men selv om det dekorative vannspeilet får gå i vinterdvale, har paret funnet en måte å inkludere det våte element også i vinterkosen.

– Vi lever livet veldig etter årstidene. Vi har varmt vann i utedusjen hele året, og om vinteren fyrer Håvard gjerne opp badestampen. Stampen blir også mye brukt når barnebarna er her, forteller hun.

For Synne og Håvard, er høst og vinter nemlig høysesong for å nyte livet med utedusj og badestamp. Perfekt for sene kvelder og et glass med bobler, hvor vinterkalde kropper kan finne varmen i det gode uterommet.

mann som sitter i badestamp på kvelden
En terrasse pyntet til jul med tørrmur skiferpeis
Portrett Synne Lindgren Helle

– Min filosofi da vi planla terrassen og uteområdet, var at det skulle fremstå som et møbel. Når jeg fjerner løsøre og ting som ikke kan stå der gjennom vinteren, skal den fortsatt være vakker og invitere til bruk. Det minimerer hvor mye du trenger å tilføre av dekor.

Synne Lindgren Helle
Designer

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!