Lag din egen skiferplatting på 1-2-3
Drømmer du om nytt uteområde? Å lage platting av heller er et bærekraftig og tidløst alternativ – og utrolig enkelt å gjøre selv. Slik lager du platting av heller på 1-2-3.
Drømmer du om nytt uteområde? Å lage platting av heller er et bærekraftig og tidløst alternativ – og utrolig enkelt å gjøre selv. Slik lager du platting av heller på 1-2-3.
Har du drømt om å gi uteområdet et ansiktsløft? Fjerne den uflidde hageflekken og erstatte den med noe som både ser finere ut og krever mindre vedlikehold? Da kan en platting av heller være midt i blinken for deg.
Skifer forbindes ofte med det urnorske høyfjellet. På en avsides fjellsæter, eller rundt peisen i en jakthytte. Og det stemmer! Men skifer er så utrolig mye mer, og passer perfekt, enten du skal anlegge nytt uteområde på hytta ved sjøen, eller bare ønsker en hendig platting i hagen hjemme.
Og hvis du tror skifer bare er gråstein må du tro om igjen. Du kan få skiferheller i en rekke nyanser – fra lys grå til nesten sort – og du kan velge mellom pent oppkuttede heller og såkalte bruddheller.
I tillegg til å være et lokalt naturprodukt som krever minimalt med vedlikehold og har svært lave utslipp knyttet til utvinningen, er også skifer et materiale som kombinerer det tradisjonelle med det moderne
Naturstein som skifer absorberer og holder godt på varme, og er derfor et underlag som egner seg utrolig bra utendørs. Både til å innta en kopp kaffe i påskesola, eller å tilbringe late sommerdager på.
Her får du den enkle «oppskriften», så her er det bare å finne fram hammer, meisel og spade – og sette i gang!
Fram med blyant og notisblokk, med skifer er det kun fantasien som setter estetiske grenser.
Først må du bestemme formen – både på plattingen og på hellene. Bruddheller gir et mer tradisjonelt og unikt preg, og vil passe godt til et litt eldre hus. Til et moderne hus vil kanskje det stramme og elegante uttrykket en rektangulært kuttet uteflis gir, passe bedre.
Bruddhellene er heller som ikke har blitt kappet, og kommer derfor i forskjellige størrelser og fasonger. Plattingen din blir helt unik – nesten som et fingeravtrykk.
Du bør også tenke over hvilken tykkelse hellene dine skal ha. Skal de kun være i hagen, holder det med en tykkelse på 2–4 cm. Hvis du ønsker heller som også tåler vekten av en bil, bør du gå for en tykkelse på 4–6 cm.
Så begynner moroa – spesielt for deg som har gått for bruddheller. Når skiferhellene har ankommet bør du legge dem utover bakken, litt som et puslespill. Er det et sted på området med ekstra gode solforhold, og du vet hvor grillen skal stå, er det her du bør legge de største hellene. Da vet du at både grillen og hagemøblene står stødig. Deretter legger du resten av hellene rundt og i mellom, slik at hele området blir fylt.
Hvor mye jobb dette blir avhenger helt av deg. Er du av typen som ønsker et litt røft preg med forskjellige størrelse på fugene, trenger du ikke bruke mye tid på tilpassing. Ønsker du derimot en fin og stram søm, vil det kreve noe mer arbeid.
Uansett om du vil tilpasse mye eller lite, trenger du ikke investere i mye nytt utstyr. Du kommer langt med en hammer og en meisel.
Når du har tilpasset hellene og lagt ferdig puslespillet, er det på tide å finne fram spaden.
Det er viktig å vurdere underlaget, og spesielt ta hensyn til mulig påvirkning fra tele. Som regel holder det å grave 15–20 cm dypt. Fyll først i singel eller annen grov sand. Denne massen skal sørge for drenering, så det er viktig at sanden ikke er for finkornet. Legg deretter bruddhellene utover som planlagt.
På dette punktet er det også svært viktig å tenke fall. Bygger du inntil en husvegg, bør det være et svakt fall bort fra huset. Bygger du frittstående, for eksempel sirkelrundt, bør plattingens høyeste punkt være på midten.
Selv om skifer er et bortimot vedlikeholdsfritt materiale, kan det oppstå misfarging hvis hellene blir liggende for lenge under vann.
Da var den harde jobben gjort. Du har målt opp, lagt ut, gravd ned, og nå gjenstår bare å fylle igjen tomrommet mellom hellene.
Det er i all hovedsak to måter du kan gjøre dette på. Er du av typen som ønsker å bevare minnet om den plena som en gang var? Da kan du fylle fugene med jord og gressfrø, så vil det atter spire mellom hellene. Det gir uteområdet ditt den litt retro stilen. Når gresset begynner å bli langt, kjører du bare gressklipperen over. Skifer er solide saker.
Den andre løsningen er å fylle med fugesand. Like enkelt, men du trenger ikke tenke på å klippe et eneste gress-strå – ikke på plattingen iallfall.
Fugesand kjøper du i varehandelen, og passer spesielt godt til deg som har brukt litt tid på å gjøre fugene så jevne og pene som mulig. Denne løsningen krever også noe vedlikehold, men ikke mer enn at du gjør etterfylling til en del av rutinen når du setter ut hagemøblene.
Så er du klar til en ny utesesong på plattingen. Pass deg bare for sjalu blikk fra naboen.