Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Flott og vedlikeholdsfri terrasse med naturstein

En terrasse med svømmebasseng belagt med bruddheller av Offerdalskifer. På terrassen er det et utendørsteppe, parasoll g en stittegruppe
Hva er vel deiligere enn å nyte årets første godværsdag på terrassen, uten å tenke på at du må bruke lang tid på å gjøre den klar? Hagedesigner Lina Lindberg ved Linas Trädgård deler sine beste tips for hvordan du kan få en flott og vedlikeholdsfri terrasse eller platting.
En terrasse belagt med bruddheller av Offerdalskifer. På terrassen er det et utendørsteppe, parasoll g en stittegruppe: Vakker beplantning omkranser terrassen

Lina har jobbet med å designe hager og uteområder i Sverige i over ti år, og har plukket opp mange gode tips langs veien. Selv om de fleste kunder er ulike, og har ulike ønsker og behov, er det spesielt én ting hun er streng på.

– Jeg sier til mine kunder at de ikke får bruke ferdigstøpt betong. Det er bedre å bruke grus fram til du har råd til å bruke penger på ekte naturstein. Det høres kanskje litt snobbete ut, men det er bedre å spare til du kan kjøpe noe som varer, enn å kjøpe noe billig.

Og legger til:

Hun understreker at det ikke handler om betong i seg selv.

– Hvis du bruker betong i kombinasjon med naturstein, blir det helt vedlikeholdsfritt. I enkelte situasjoner er betong utrolig stilig, men det må være betong du støper selv. Den ferdigstøpte varianten blir ofte grå og livløs.

Mengde vedlikehold? Opp til deg!

Og der er vi inne på noe av det som er kjernen i Lina visjon. Hagen er et levende sted. Da må den ikke virke død. Derfor elsker hun å bruke skifer. Både på terrassen, plattingen og rundt huset.

– Det fins ikke noe vakrere enn at det regner på en skifer. Alt annet er dødt, men skiferen skinner som et smykke.

Hvilken steintype du skal bruke, og nøyaktig hvordan du skal bruke natursteinen, varierer selvsagt ut fra forutsetningene – og hvor mye tid du ønsker å bruke på vedlikehold.

– Til en tradisjonell trevilla er det fint med både skifer, granitt og kalkstein. Det kan også være fint både med fugesand, gress mellom hellene eller fuging med betong.

Fuging med betong er den løsningen som krever minst vedlikehold. Og tror du at det blir grått og kjedelig? Frykt ikke:

– Kombiner det med andre vekster, og det blir kjempefint, beroliger Lina.

Skap rom, også på terrassen

Når Lina designer hager, er de små rommene ekstremt viktige. Det samme gjelder på terrassen. Å danne små rom handler enkelt fortalt om å identifisere områder du ønsker å fylle opp med… noe.

– Det kan for eksempel skape et rom ved å plassere en sittegruppe. Det viktig for meg å gjøre området til et sted du ønsker å tilbringe tid. Et sted du sitter trygt og behagelig, og har noe vakkert å se på. Hent gode tips til hvordan du kan skape soner i hagen og på terrasse her.

Lina er svært opptatt av å la naturen rundt gå igjen i materialene hun bruker. Derfor er det perfekt med naturstein som skifer.

– Hvis du bruker lokal stein, blir det «riktig» gråfarge. Jeg syns det blir helt feil å bruke importert stein. Bruker du derimot en stein fra Sverige eller Norge, blir det riktig farge. Ta for eksempel marmor: Det er kjempefint i Hellas, men blir helt feil i Norden.

Det viktigste er å dra inn naturen

En enkel måte å skape et rom på terrassen, er ved å bygge en pergola.

– En pergola vil gi deg et veldig konkret rom, og det er samtidig en flott måte å sørge for at du kan bruke uteområdet også når det regner. Iallfall hvis du bygger med tak. Jeg anbefaler ofte mine kunder som skal bygge en pergola, å bygge med tak. Enten uttrekkbart tak som kan fjernes når det ikke trengs, eller et gjennomsiktig tak av pleksiglass.

Også her er materialvalget viktig.

– Jeg foretrekker å bruke mye naturlig tre. Gjerne tre fra lokalområdet. Det er også utrolig flott hvis du klarer å dekorere med noe grønt. Gjerne slyngplanter. Det viktigste er å dra inn naturen, og klare å gjøre den til en del av hagen, avslutter hun.

Portrett av hagedesigner Lina Lindberg ved Linas Trädgård

Bruk naturen

– Det viktigste er å dra inn naturen, og klare å gjøre den til en del av hagen. Det fins ikke noe vakrere enn at det regner på en skifer. Alt annet er dødt, men skiferen skinner som et smykke.

Lina Lindberg
Hagedesigner, Linas Trädgård

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!