Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Få dreisen på peisen – inspirasjon til ny peis

En hytte med en peis av Lys Oppdal skifer murstein tørrmur.

En ekstra varmekilde eller rommets hjerte? Uansett hva du ser etter, kan du få inspirasjon til peisen av disse forskjellige måtene å bygge et ildsted på.

– De fleste som vil ha peis i dag, vil ha det fordi det er koselig. Det er mindre og mindre nødvendig med peis som varmekilde, forteller Cato Hetland. 

Hetland jobber i firmaet Tegl og Betong, som i over 25 år har jobbet med naturstein, belegningsstein, og de fleste andre typer stein. Cato forteller deg hva du bør tenke på og gir deg inspirasjon til peisen. Noe av det aller viktigste å tenke på når du skal bygge ny peis, er hvor stort rommet er.

– Ønsker du en stor og åpen peis, bør rommet den skal være i ha en viss størrelse. Det handler både om at peisen ikke skal bli for dominerende, men kanskje enda mer om luftkvaliteten, forklarer han.

En hytte med en stor peis og bokhyller fra gulv til tak. Peisen er tørrmur av murstein i skifer.
Lys Oppdal murstein og peisstokker.

– Store peiser sluker luft

Du husker kanskje branntrekanten? For at ild skal ha det bra, trengs det varme, brensel og luft. Og jo større en peis er, jo mer luft sluker den.

– Folk kommer gjerne med bilder av store, flotte, peiser fra en gammel hytte, og ønsker at vi skal gjenskape en ny peis etter bildene. Det de gjerne ikke tenker på da, er at byggene før i tiden ikke var like energieffektive og tette som de er i dag. Det er mye du må ta hensyn til når du skal lage en åpen peis, men med kunnskap – og god planlegging – er dette også mulig å få til, forsikrer Hetland.

Hyttepeis av lys Oppdalskifer murstein som er et romskille mellom kjøkken og stue. På gukvet er det skiferfliser.
Lys Oppdal murstein og fliser.

En stor peis av tørrmur lys Oppdalskifer. I peisen er det innfelt plass for ved. Gulvet har fliser i skifer.
Lys Oppdal murstein og fliser med hugget kant.

Han påpeker at folks behov for komfort også har utviklet seg noe fra den tiden peisen var boligens hovedvarmekilde.

– Ventilasjon er svært viktig når det er snakk om åpne peiser. Og da handler det ikke bare om å få luft inn i peisen, men om å få den ut igjen også. Folk hadde nok større aksept for røyklukt i stua før i tiden. Nå er kravene til komfort og brukervennlighet noen helt andre, og det er det viktig at vi tar hensyn til, forteller han. 

Ønsker du likevel å ha åpen peis? Det finnes selvsagt løsninger. Morsomme løsninger.

– Vi elsker jo en god utfordring, og nesten ingenting er umulig. Så da må vi finne kreative måter å sørge for en god lufttilførsel på. Vi hadde for eksempel en kunde som var entreprenør, og ønsket at peisen skulle se ut som en gravemaskinskuffe. Da designet vi det slik at lufta kom inn mellom tennene på skuffa, sier Hetland.

Hytte med peis av murstein i skifer (tørrmur). Peisinnsatsen er formet som en gravemaskinskuffe. Peisplaten er en tykk skiferplate med naturkant.
Lys Oppdal murstein og peisplate.

I bolighus og leiligheter går det derimot aller mest i lukkede ovner.

– Vi bygger nesten ikke åpne peisrom andre steder enn hytter. I tillegg til å være bedre for inneklimaet og ta mindre plass, er de lukkede peisovnene også mye mer effektive varmekilder, forklarer han.

En hytte med  en peis og bakerovn som er innfelt i en skifermur av tørrmurt murstein.
Lys Oppdal murstein og bruddskifer.
En hytte med to peiser av murstein i lys grå skifer fra Oppdal. På gulvet er det skiferflis.
Lys Oppdal murstein og fliser.

Ikke mist hodet! Du kan få i både pose og sekk

Hvis du nå sitter med tegningene av sjarmerende og arealeffektive hytte i hendene og tenker «men søren, jeg vil jo ha åpen peisløsning, men har ikke plass…», er det bare å holde hodet kaldt. 

– Nå for tiden bygger vi gjerne noe som kalles giljotiner. Det er en kombinasjon av åpen og lukket peis. Du har en glassdør som kan lukkes ovenfra og ned, slik at du både kan få følelsen av en åpen peis, samtidig som du kan lukke den når du ønsker. Jeg vil anslå at denne typen utgjør 60–70 prosent av det vi installerer i dag, forteller Hetland.

En lys stue på en hytte med en skiferpeis av Lys Oppdal tørrmur murstein. Foran peisen er det møblert med en sittegruppe.
Lys Oppdal murstein.

Området rundt

Vi har allerede etablert at peis anno 2021 handler om kos. Da er det også viktig at resten av rommet stemmer i. 

– Vi bruker ofte naturstein som skifer og kleberstein rundt peisene vi bygger. Det er først og fremst en norsk steinsort, og den kan også kombineres kjempefint sammen med andre typer naturstein, avslutter Hetland.

Et portrett av Cato Hetland som står foran sin arbeidsbil og høye brøytekanter

– Vi bruker ofte naturstein som skifer og kleberstein rundt peisene vi bygger. Det er først og fremst en norsk steinsort, og den kan også kombineres kjempefint sammen med andre typer naturstein.

Cato Hetland
Daglig leder, Tegl & Betong

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!