Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Et spektakulært terrasseprosjekt over flere plan!

Da Synne Lindgren Helle innså at hun kom til å tilbringe mye tid hjemme framover, bestemte hun seg for at hun iallfall skulle trives der. Det resulterte i et spektakulært terrasseprosjekt over flere plan.

I naturskjønne Askvoll, omtrent så langt vest i Norge du kan komme, bor Synne Lindgren Helle. Midt mellom fjord og fjell.

Høsten 2020 snublet hun over en post på Instagram som viste en terrasse i Texas som var bygd over flere plan. Det inspirerte henne, og før hun visste ordet av det var hun i gang med et omfattende terrasseprosjekt.

– Vi har en eiendom med utsikt ned mot en fjordlagune. Og i hagen vår er det et høydedrag som gir en naturlig stigning på rundt tre meter, forteller hun.

Grunnen til at hun ble såpass inspirert av hagen i Texas, var at det åpnet øynene hennes for hva en terrasse kunne være.

– Det fikk meg til å tenke nytt, rett og slett. Jeg og mannen min begynte å diskutere om vi kunne bruke dette høydedraget som en fordel, heller enn å la det være en hindring, forteller hun.

Prosjektet konkretiserte seg mer og mer, og i fjor høst ble det første spadetaket tatt.

Men nå må vi spole litt tilbake.

En minigraver i en hage som klargjør til bygging av terrasse.

Hvordan planlegge en tredimensjonal terrasse?

En terrasse er nemlig ikke bare en terrasse. Det er, hvis vi tillater oss å være litt poetiske, en forlengelse av huset. Og alle som har bygd, pusset opp eller restaurert et hus vet at stikkordet er «planlegging».

Så, hvordan skal du planlegge for å få mest mulig ut av terrasseprosjektet ditt?

Identifisere og prioritere, ifølge Helle.

Lys Oppdalskifer murstein

– Først måtte vi finne ut hva vi hadde å jobbe med. For vår del var det naturskjønne og rimelig isolerte omgivelser. Vi har ingen naboer nedenfor huset, det er derimot et rikt dyreliv. Fuglekvitter høres fra morgen til kveld, og vi ser flokker av hjort som går nesten helt inntil huset, forteller Helle.

Deretter handlet det om å prioritere.

– Jeg liker å si at en terrasse, eller en hage for den saks skyld, skal fylle noen funksjoner. Det er et område som skal brukes, om enn bare til rekreasjon. Så for oss handlet det om å finne ut hvilke funksjoner det var viktigst for oss at terrassen skulle fylle.

For Helle, som sliter med kroniske og ikke-reversible helseplager som gjør det vanskelig å returnere fullt og helt til arbeidslivet, er det viktig med en lett tilgjengelig terrasse. Et sted hun lett finner roen.

– Det var tidlig klart for oss at terrassen må være enkel å komme seg ut til, slik at det blir lav terskel for å bruke den. Tanken bak prosjektet var at det skulle være et sted å leve livet best mulig, forteller hun.

Lys Oppdalskifer murstein og avdekning

Så begynte arbeidet med å lage de ulike sonene. En sone er enkelt forklart et område i hagen, eller på terrassen, som har en bestemt funksjon. Les den ultimate guiden til lune soner i hagen og på terrassen her.

– Vi hadde lenge drømt om både utekjøkken og en utedusj, så for vår del havnet det høyt på prioriteringslista. Deretter brukte vi jo det vi hadde til rådighet til å finne hyggelige ting vi kunne inkludere i prosjektet.

Høydedraget egnet seg fint til en sone hvor du bare kan sitte og nyte utsikten. Selv bjørketrærne fikk en funksjon.

– Det ene bjørketreet blir en del av utedusjen. Hele området blir designet som et sneglehus, og i midten er bjørketreet, forklarer Helle.

Terrassen er en hyllest til naturen. Derfor har alle naturlige elementer fått bli en del av prosjektet. Lys Oppdal murstein.
Mange trær er omhyggelig innfeldt i terrassen på flere av nivåene. Lys Oppdal murstein og avdekning.

Og når planen var klar begynte selve arbeidet. Med vinteren like rundt hjørnet.

– Vi har snekret og jobbet gjennom hele vinteren, vi – nesten uansett vær og forhold. Det har vært ganger snøplogen har kjørt på oversiden av huset samtidig som vi har snekret i hagen, sier hun humrende.

Planen er at terrassen skal stå ferdig sommeren 2021. Uten at det er noe Helle stresser så alt for mye med.

– For oss har jo dette også handlet om å ha et prosjekt. Både jeg og mannen min har vært mye hjemme det siste året, og det har dermed blitt ekstra viktig å ha noe å holde på med sammen. Og når noe av grunnen til at vi gjør dette er å lage et sted hvor vi skal stresse ned, hadde det vært kontraproduktivt å stresse for å få det ferdig.

Lys Oppdal murstein og avdekning.
Lys Oppdalskifer kakefat.

En hyllest til naturen

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene på Helles terrasse. Heller ikke materialene som brukes. Tanken er at de ikke bare skal speile resten av eiendommen, men også være noe Helle og mannen hennes kan kjenne seg igjen i.

– Landskapet vi skulle bygge på er røff stein. Både jeg og min mann er litt myke innvendig og røffe på utsiden, så vi liker denne typen materialer. Vi kjenner oss veldig igjen i norsk natur, og det ble naturlig for oss å bruke norske materialer, forklarer hun.

En bigbag fylt med skifer av lys Oppdal tørrmur / murstein fra Minera Skifer.
Synne og mannen hadde sin debut som murere med Lys Oppdal murstein (tørrmur).
Lys Oppdal murstein og avdekning

Murarbeidet har de gjort selv med murstein av lys Oppdalskifer. Både blomsterbed og et stort ildsted skal prydes i trøndersk naturstein.

– Steinen står i kontrast til treverket, samtidig som det passer utrolig godt sammen. Så har det jo også vært viktig for meg å velge stein som passer inn i omgivelsene. Vår terrasse skal jo være en del av, og nesten en hyllest til, naturen her – så da hadde utenlandsk stein blitt helt feil, forklarer hun.

– Skiferen er smykket på terrassen

At det ble nettopp lys skifer fra Oppdal, er heller ikke tilfeldig.

– Vi la bruddheller i Oppdalskifer utenfor huset for noen år siden, og for meg ble det da naturlig å bruke samme stein på terrassen. Og det skal jo sies: Oppdalskiferen er utrolig vakker. Den blir smykket på terrassen, skryter hun.

Lys Oppdal bruddskifer

Det er ikke bare i grunnmaterialene Helle og mannen hennes har vært bevisst på hva de velger.

– Det har vært viktig å tenke miljø i alle faser av dette prosjektet. Vi har derfor valgt å lage deler av møblementet selv, restaurere noen gamle møbler og kjøpe lite nytt. Da får vi møbler som varer lenger, samtidig som vi får et helt annet forhold til dem siden vi har jobbet med dem selv.

Denne tenkemåten gjenspeiles i alle aspekter ved terrasseprosjektet.

– Vi kommer til å bruke mye saueskinn og ull i hagemøblene. Jeg har selv strikket putene som skal i utesofaen, så vi gjør ikke det her halvveis, forklarer hun.

Nå er våren like rundt hjørnet, og Helle ser lyst på muligheten for å nå målsetningen i tide.

– Når vi blir helt ferdig med muringen,så er det bare småtterier igjen. Så hvis det blir lov til å samle store folkemengder, skal vi ha hagefest i løpet av sommeren, avslutter hun.

Portrett Synne Lindgren Helle

– Steinen står i kontrast til treverket, samtidig som det passer utrolig godt sammen. Så har det jo også vært viktig for meg å velge stein som passer inn i omgivelsene. Vår terrasse skal jo være en del av, og nesten en hyllest til, naturen her – så da hadde utenlandsk stein blitt helt feil.

Synne Lindgren Helle
Designer

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!