Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Håndverket

En steinhogger som holder en hammer i hånden

Til forskjell fra de fleste andre materialer for bygg og interiør er det fortsatt umulig å erstatte mennesket i fordelingen av skifer. Heldigvis.

Det vanskelig å si hvor lenge det er siden mennesket startet med steinhugging som yrke. Det eldste skifergulvet vi kjenner til i Norge befinner seg på Munkholmen utenfor Trondheim. Der har det ligget siden 1000-tallet. Men steinhuggeryrket er eldre enn det. Mye eldre.

I dag er steinhugging et håndverksfag som stadig minsker i omfang, men som rikt representerer lokal tradisjon og kultur. Så viktig anses faget å være at det er innlemmet som en del av verdens kulturarv som Unesco har vedtatt å verne om.

Prosessen med å dele og forme skiferen er så detaljert og fintfølende at den fortsatt er umulig å fullt ut erstatte med roboter og teknologi. Og det er i stor grad fortsatt de samme verktøyene og teknikkene som er i bruk i dag som for hundrevis av år siden.

En steinhugger måler og risser i en skiferplate fi Oppdalskifer.
Skiferverktøy som kiler, meisel og hammere ligger på en stor skiferblokk fra Oppdal

Fra naturens side er skiferen skapt ved at sedimenter av sand, leire og grus sank mot havet bunn for flere hundre millioner år siden – og ble presset sammen i lag – før den under høyt trykk over millioner av år ble til skiferstein i berg og fjell.

Når skiferen i dag blir høstet fra våre skiferbrudd i Oppdal og Offerdal, blir den levert til videreforedling som råmateriale i form av store steinblokker på flere tonn. Disse blokkene har blitt sprengt ut fra skifer-berget med godt gammeldags svartkrutt. Skifer er en følsom bergart og det krever lang ekspertise fra sprengningsbasen å sprenge «akkurat passe»; kraftig nok til at blokkene løsner fra fjellet, men forsiktig nok til at de ikke ødelegges.

En skytebas i skiferbruddet i Oppdal trer tennlunte ned i borrede hull i berget.
En skytebas i skiferbruddet i Oppdal styrer boreriggen med en fjernkontroll.

I huggerhallen rett ved skiferbruddet står dyktige steinhuggere klare for å studere og «lese» steinen nøye – før han eller hun banker og lytter på skiferblokken. Skiferens sang og klang er et av steinhuggernes viktigste hjelpemiddel for å kunne gjøre bruk av naturressursen på aller beste vis. Det blir nesten en slags samtale mellom steinhuggeren og steinen, for å finne ut hvordan skiferblokken best kan deles og utnyttes.

Så forvandles en enorm steinblokk til vakre skiferplater delt i de tykkelser Moder Jord har bestemt. Det er nemlig kun i blokkens naturlige glimmerlag at den er delbar. Hugg for hugg med kiler, hammer og meisel blir blokken omgjort til skiferprodukter i ulike fasonger og størrelser. Alt ved hjelp av menneskehender og enkle redskaper. En imponerende prosess som forbløffer og som gir sluttproduktet en ekstraverdi i form av en dose håndverkstradisjon, historie og et lavt miljøavtrykk.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!