Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Skap levende uterom med stein rundt huset

En uteplass foran et hvitt hus belagt med bruddheller av Offerdalskifer. Et vakkert tre er plantet i en krukke

Ønsker du å gi uteområdet en oppgradering, men er usikker på hvor du skal begynne? Les hagedesigner Lina Lindbergs beste tips.

– Det første du må tenke på er hvordan du ønsker å bruke uteområdene. Hvor du går, og hvor du sitter. Det er der du må bygge stier og hagerom.

Lina Lindberg har jobbet som hagedesigner i Sverige i over et tiår, og driver Linas Trädgård. Hun forteller at planleggingen er viktig. Den ultimate guiden til hvordan du planlegger uterommet.

– Det er vanlig å tenke «hvilke busker og trær skal jeg ha?», men du må ha på plass rammene først. Du må begynne med murer, stier og rom, så kan du tenke på blomstene til slutt.

Med rom mener hun områder i hagen som skal inneholde noe – enten det er snakk om sittegrupper, benker eller blomster. 11 tips til lune soner i hagen eller på terrassen.

En gangsti av bruddheller i Offerdalskifer og et frodig blomsterbed som går langs husveggen.
|Offerdal bruddskifer|

Jobb med naturen, ikke mot

Når du har funnet ut hvordan du ønsker å bygge området rundt huset, er det klart for å velge hvilke materialer du skal bruke. Det trenger ikke nødvendigvis være helt homogent, ifølge hagedesigneren.

– Noen typer stein skal du for eksempel ikke kjøre bil på, men det betyr ikke at du ikke bør bekle terrassen eller plattingen din med den. 

Det går også fint å kombinere steintyper. Granitt og skifer går for eksempel kjempefint sammen.

– Alle ekte naturmaterialer passer sammen så lenge de kommer fra samme sted. Det blir en slags speiling av naturen rundt. Det har alltid vært viktig for meg å jobbe med naturen, og ikke mot.

Et nærbilde av bruddskifer fra Offerdal med grønn beplantning rundt.
|Offerdal bruddskifer|

Tenk på kantene!

I planleggingsfasen er det veldig viktig at du tenker på gangstiene. Og hvis du går for grus, ja, da er kantene viktig.

– Mellom jord og gress eller grus må det være en kant. Si du har en grusgang til sitteplassen eller pergolaen. Da er det viktig at du bygger et skille, som hindrer grusen fra å bli dratt ut på gresset. 

Hun legger til:

– Hvis gangveien din er i steinheller, er ikke dette like viktig. Da vil hellene fungere som et naturlig skille mellom gresset og stien. Slik lager du enkelt en sti med skiferheller i hagen selv.

Selv om flere typer stein fungerer, er Lina klar på at det er best å investere i kvalitet.

– Jeg anbefaler alltid kundene mine å bruke grus fram til de har spart opp til skikkelig naturstein, som for eksempel skifer. Det høres litt snobbete ut, men det er faktisk bedre å kjøpe noe som varer enn å kjøpe noe billig som forvitrer.

Hun fraråder sine kunder å kjøpe ferdigstøpt betong, men understreker at betong kan være fint – i noen situasjoner.

– Hvis du bruker betong i kombinasjon med naturstein, kan det bli veldig fint – og helt vedlikeholdsfritt.

En gangsti av bruddskifer fra Offerdal og et frodig blomsterbed som går langs husveggen.
|Offerdal bruddskifer|
En frodig hage foran en hvit enebolig. En gangsti av bruddskifer og et frodig blomsterbed  går langs husveggen.
|Offerdal bruddskifer|

Blomster til slutt

Helt til slutt kan du tenke på å sette den velkjente prikken over i-en. Først nå anbefaler Lina at du tenker på hvilke vekster som skal pryde hagen din.

– Her er det virkelig mulig å sette sitt personlige preg på hagen. Både et homogent og et heterogent uttrykk fungerer. 

Med det mener hun at du både kan ha mange av samme type plante, eller sprite ting opp med mye forskjellig.

– Det viktige er at hagen speiler naturen for øvrig. Så du kan fint kombinere det du måtte ønske, så lenge det er vekster som passer inn der du bor.

Vekster er også kjempefine til å skape og fylle rom, forklarer hun.

– En slyngplante er for eksempel veldig fint mot en pergola. Og setter du opp et espalier, kan det fungere som et naturlig skille, som skaper denne romfølelsen. Er du så heldig at du har et stort tre i hagen, kan du la grenene bli et naturlig tak, og skape et rom under det. 

En frodig hage foran en hvit enebolig. Gangstier av Offerdalskifer og blomsterbed følger tråkkhellegangen.
|Offerdal bruddskifer|

Husk belysning!

Du har valgt materiale med omhu, skapt små rom, og plantet lokale busker. Hva må til for virkelig å gi uterommet ditt det lille ekstra?

Belysning! Ifølge eksperten.

 – Hagelys er kjempefint, men det er viktig at du belyser hagen riktig. Både hagerommene og stiene fortjener å vises fram også i mørket, men det må ikke bli en rullebane.

Trikset er å gjøre lyset behagelig.

– Lyset må ikke blende! Bruk gjerne indirekte belysning, ved for eksempel å lyse opp et tre underfra. Hvis du lyser opp uteområdene riktig, kan det virkelig gjøre noe vakkert om til noe helt utrolig, avslutter hun.

Portrett av hagedesigner Lina Lindberg ved Linas Trädgård

– Jeg anbefaler alltid kundene mine å bruke grus fram til de har spart opp til skikkelig naturstein, som for eksempel skifer. Det høres litt snobbete ut, men det er faktisk bedre å kjøpe noe som varer enn å kjøpe noe billig som forvitrer.

Lina Lindberg
Hagedesigner, Linas Trädgård

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!