Vedlikeholdsfri hage ved vannet de neste 200 år
Da Janne Berg skulle renovere eiendommen visste hun ikke stort mer enn at hun ønsket noe personlig, som samtidig krevde minst mulig vedlikehold. Løsningen ble lys skifer fra Oppdal.
Da Janne Berg skulle renovere eiendommen visste hun ikke stort mer enn at hun ønsket noe personlig, som samtidig krevde minst mulig vedlikehold. Løsningen ble lys skifer fra Oppdal.
– Hjemmet vårt er nesten 200 år gammelt. Det ble bygd i 1824, og er derfor et hus med mye historie i veggene. Da vi flyttet hit og startet renoveringsarbeidet var vi opptatt av å ta vare på denne historien – og finne løsninger som kunne skape historie i 200 år til, forklarer Janne Berg.
Hun og familien tok over eiendommen helt nede ved vannkanten i Holmestrand i 2017. Janne visste selv lite om denne typen renoveringsarbeid.
– Jeg visste at jeg ønsket noe personlig. Et sted familien skulle trives og ønske å oppholde seg, og som var varig og pent. Så stoppet det liksom der, forklarer hun.
Heldigvis hadde Jannes ektemann hakket mer kunnskap om hva som da måtte til.
– Mannen min er entreprenør, og det første elementet han nevnte var heller i lys Oppdalskifer. Jeg leste meg litt opp og så på bilder, og ble umiddelbart helt enig. Skiferen gir et fint, eksklusivt og naturlig preg. Den lys grå fargen med et blålig skjær passer også perfekt her nede i vannkanten, forklarer hun.
Det er nemlig ikke kjempeenkelt å velge materialer når du skal bygge ved vannet. Salt luft, sjøsprøyt, vær og vind er en kombinasjon som enkelte materialer ikke setter særlig pris på.
Enkelte materialer, der altså. Ikke skifer. Se produktdatabladet for Oppdalskifer med tekniske data og testresultater her.
– For oss var det veldig viktig å bruke norsk skifer. Det er jo et litt røft klima her, så det er veldig godt å tenke på at dette materialet tåler prøvelsene det blir utsatt for, forteller hun.
Og akkurat dette med at skiferen kommer fra Norge er også et viktig poeng for Janne.
– Jeg syns jo helt ærlig at skifer som er produsert i Norge er penere enn importerte alternativer, spesielt til bruk i norsk natur. I tillegg holder den overlegen kvalitet, er solid, varig og kortreist. For meg ble dette et svært enkelt valg, forteller hun.
Hun lar seg også fascinere over tradisjonen som ligger til grunn for norsk skiferindustri.
– Er det noe jeg har lært i denne prosessen er det at skifer er et fag som krever mye kunnskap og kompetanse. Skiferen utvinnes lokalt og spaltes og deles manuelt av steinhuggere.
Jeg har tenkt mye over hvor viktig det er at vi tar vare på kompetansen og de lokale arbeidsplassene – som utsettes for stadig større press fra utenlandske konkurrenter, forteller hun.
Familien Berg kan nok ikke holde norsk skiferindustri i gang på egen hånd, men de skal ha for forsøket. Nå har familien nemlig også kjøpt naboeiendommen, og skal bruke skifer for å få de to eiendommene til å snakke sammen.
– For å gjøre dette så personlig som mulig har vi funnet fram den kreative siden i oss. Det har resultert i en ganske spektakulær hageplan hvor skifer blir selve hovedelementet i landskapet, forteller Janne. Til å realisere dette får vi vi hjelp fra de flinke karene hos Håkonsen og Sukke anleggsgartere. De kan virkelig sitt håndverk og deler gladelig sin kunnskap med oss.
Som hovedelement vil Oppdalskiferen få flere viktige roller å spille.
– Skifer skal brukes på murer, platting, buede trapper og tråkkheller. Steinen skal gå igjen, binde sammen og skape helhet i eiendommen forteller hun.
Målet er å få de to eiendommene til å gli sammen. Litt som et tun.
– Her blir skifer den viktige «tråden» Vi ønsker å erstatte belegningsstein, trapper og støttemurer i betong med skiferprodukter, for best mulig å gjøre de to eiendommene til et helhetlig hjem, forklarer hun, og legger til:
– Jeg sier ofte at hjemmet er rammen rundt historien vår. Den rammen føler jeg at vi får helt på plass nå.
Er dere like spent som oss på resultatet? Sjekk innom igjen da vel over sommeren!
Produkter brukt i dette prosjektet: bruddskifer, tråkkheller, skifertrinn, benkeplater/plater og murstein.
– Jeg syns jo helt ærlig at skifer som er produsert i Norge er penere enn importerte alternativer, spesielt til bruk i norsk natur. I tillegg holder den overlegen kvalitet, er solid, varig og kortreist. For meg ble dette et svært enkelt valg.
Den lyse Oppdalskiferen skal brukes på murer, platting, buede trapper og som tråkkheller og blir selve hovedelementet som skaper helhet.
Janne Berg, @jannevedvannet