Nytt terrassedekke? Legg terrasseheller på systemgulv!
Løft terrassen din til neste nivå, bokstavelig talt. Legg terrasseheller på pidestaller (systemgulv), og du får en vedlikeholdsfri terrasse – helt uten lim, mørtel og fuger.
Løft terrassen din til neste nivå, bokstavelig talt. Legg terrasseheller på pidestaller (systemgulv), og du får en vedlikeholdsfri terrasse – helt uten lim, mørtel og fuger.
Det er flere grunner til at det er usunt å sette noen, eller å selv bli satt på, pidestall. Men det finnes unntak. Og et av unntakene er hvis du sitter på en lekker terrasse av skifer – montert på pidestaller.
Å montere terrassedekket med systemgulv på pidestaller er en enkel monteringsmetode som verken krever lim, mørtel eller fuging. Du setter simpelthen pidestaller oppå et stabilt underlag av betong, tre eller annet fast og stabilt dekke, bestemmer høyde, og legger på terrassehellene. Pidestallene er rett og slett enkle klosser som har et vinkelrett hjørnespor du legger terrassehellen i. Systemet kalles også systemgulv og det finnes mange ulike leverandører for disse klossene på markedet.
– Jeg pleier alltid å anbefale denne typen montering til kunder. Det er pent, selvrensende og veldig enkelt å sette opp, forteller Runar Gabrielson Bø, som driver firmaet Runar Steinsystemer AS.
Han har over 30 år jobbet med skifer, og så tidlig et behov for en enda enklere festemetode.
– Noe av det som gjør skifer så unikt, er at steinen kan brukes om og om igjen. Mange ønsker å bygge om eller bygge på terrassene sine, og da er det en stor fordel om terrassedekket enkelt kan demonteres uten at det blir ødelagt, forteller Runar.
Runar Steinsystemer AS var tidlig ute med å tilby systemgulv med pidestaller for montering av terrasseheller. De siste 10–15 årene har han opplevd økning i etterspørselen etter denne formen for montering.
– Jeg tror noe av årsaken er at det har kommet mange bygg med takterrasser, i tillegg til at det nå også kan monteres med pidestaller direkte på bakkeplan og i trapper. Dette gir svært mange muligheter. Så montering på pidestallsystem er helt genialt, sier Bø.
Både Lys Oppdalskifer og Offerdalskifer har svært god bøystrekkfasthet [opptil 46,5 MPa]. Det betyr at den er «fleksibel» og dermed tåler høy belastning uten å knekke. Faktisk kan skiferen være ned til kun halve tykkelsen av f.eks en norsk granitt og likevel tåle samme belastning. Minera Skifer har utført tester i samarbeid med sammen med CBI/SP i for å fastsette dimensjonering av skiferplater til bruk på pidestallsystem.
Også hos Modena Fliser har de opplevd en økt etterspørsel etter denne typen festesystemer.
– Noe av det som gjør pidestaller som festemetode så populært, er at du gir deg selv veldig mye kreativ frihet. Du kan justere høyden fra 1- 55 centimeter, så det er en enkel måte å løfte – og på en enkel måte fornye – en del av terrassen, forteller Tommy Ivesdal.
Han er produktsjef i Modena Fliser, som også tilbyr gulvsystem med pidestaller for skifer.
– Steinhellene gir på mange måter et nytt dekke, og skjuler dessuten «stygge» elementer på terrassen din, som sluk og rør, uten at du trenger å fjerne dem. Mange syns det er veldig deilig at de enkelt kan komme til under hellene om de skulle ha behov for det, forklarer han.
Ivesdal forteller at de selger klart flest keramiske fliser til pidestallsystemene sine. Pris spiller en rolle, selv om det er ingenting som slår ekte naturstein.
I de senere årene har teknologien gjort at også skiferheller kan justeres til helt faste tykkelser, og kombinert med de fleksible pidestallene vil man få et jevnt dekke med skifer.
– Skiferen er et vedlikeholdsvennlig naturprodukt, i tillegg er det i aller høyeste grad bærekraftig, spesielt sammenlignet med materialer som er støpt og fraktet fra utlandet. Takket være høy egenvekt vil den også gi økt stabilitet i møte med vær og vind, avslutter Ivesdal.
Bruker du pidestaller som festemetode, har du muligheten til å bygge om – eller på – terrassen som du ønsker. Steinene holdes kun på plass av sin egen vekt, og kan derfor enkelt løftes av og flyttes på.
Dette er også kjekt hvis du skulle ha behov for å komme under steinene. Har du et sluk eller noen rør «skjult» under der, er det uproblematisk å løfte av en stein eller tre for å komme til.
At pidestallene kan justeres i høyden, gir deg også muligheten til å være kreativ, og skape soner på terrassen med å ha forskjellige nivåer i høyden. Pidestallene sørger også for at dekket ditt er fint og jevnt, selv om bakken under ikke er det.
Den eneste reelle trusselen mot et terrassedekke montert på pidestaller, er vinden. Så da er det deilig å tenke på at skiferen har tyngden som trengs for å bli liggende.
Vind er i de aller fleste tilfellene ikke et problem, men bor du i et område med mye vind, kan det være verdt det å gå litt opp i tykkelse – og dermed også tyngde. Du kommer uansett langt med å tenke over hvor vinden oftest kommer fra, og forsøke å hindre den i å få feste under flisene.
Når det ikke er fuger mellom hellene, er det enkelt for vannet å unnslippe. Så når sola atter titter frem etter en kraftig regnskur, trenger du ikke vente lenge før du igjen kan slappe av på terrassen din.
Velger du et dekke av naturstein, vil også steinens naturlig ruglete overflate bidra til å bryte vannhinnen, slik at vannet raskere forsvinner. Med totalt jevne overflater, som ofte er å finne i keramiske heller, kan det ta mye lengre tid før vannet forsvinner, rett og slett fordi ingenting bryter vannhinna.
Når vinteren kommer trenger du ikke bekymre deg et sekund for at hellene skal flytte på seg på grunn av frost i bakken. Pidestallene sørger for at hellene ligger akkurat slik du forlot dem.