"Det gjør godt å legge skifer. Hammer, meisel – løfte, hakke, flytte, meisle - legge stein for stein. Igjen og igjen. Hardt arbeid som kroppen egentlig er laget for, selv om den har glemt det. Å få det til, jobbe lenge og nøye - få vondt i hele kroppen men ikke i hodet - for hodet gjør det bare godt.
Og når jeg er ferdig vet at jeg har laget noe som kommer til å ligge lenge.»
Lasse Berre, fotograf
(med selvlagte bruddheller på hytta)
Limt skifer løsner ikke om monteringen er riktig utført. Ved å bruk lim beregnet for skifer og ved å følge produsentenes anvisninger (bl.a for temperatur, underlag, limlag, åpen tid for ferdigblandet lim ecc) så får du et varig resultat. Les mer i våre monteringsveiledninger for liming av skifer.
For skiferflis med sagt kant gjelder det samme som keramisk flis. Det er i prinsippet ingen forskjell i montering av disse. Ofte benyttes en fugebredde på ca 5mm. Ved liming av skiferheller med en rustikk, hugget kant så kreves en større fugebredde. Som en tommelfingerregel bør den være halvparten av tykkelsen på selve skiferhellen. Eks: en hugget helle med 30mm tykkelse bør ha en fugebredde på min. 15mm.
Det er ikke å anbefale. En hard sementbasert fugemasse vil ikke gi et holdbart resultat når skiferhellene ligger i løse masser (fugene sprekker og løsner).
Skifer kan limes på betong både innendørs og utendørs, feks på terrasser. Skifer kan legges rett på pidestaller (uten lim/fug) på en uteplass/terrasse. Uteplasser i hagen kan lages med skifer lagt i grus på et underlag som er stabilt og telefritt. Tråkkheller kan legges direkte i plenen med et lag med grus under. Se våre filmer og monteringsveiledninger for hvordan du tilpasser og monterer skifer.
Ja, skifer kan limes direkte på vegger av egnet underlag som gips, betong, Leca ecc ute og inne. De kan også skrues på vegg horisontalt eller vertikalt og hvor skiferflisene overlapper hverandre. Skifer kan også mures med mørtelfuger eller uten (tørrmur). Se våre filmer og monteringsveiledninger for hvordan du tilpasser og monterer skifer.
Vår skifer kan kappes med vinklesliper eller sages med en steinsag med vannkjølt sagblad. Bruddskifer og tråkkheller kan formes med hammer og/eller skiferkniv eller klippes til ønsket form med en skifersaks (leies hos våre forhandlere). Lys Oppdalskifer kan i tillegg risses og knekkes på samme måte som man knekker glassplater. Se ulike metoder for tilpasning av skifer i denne monteringsveiledningen.
En trenger kun få og enkle redskaper deriblant hammer, rissenål, meisel, skiferkniv eller vinkelsliper. For å forme bruddheller kommer en langt med en kulehammer. Skiferkniv kan brukes til å finpusse kantene. Skifer kan også enkelt tilpasses med en skifersaks som kan leies/lånes hos våre forhandlere.
En skifersaks er en manuell saks som brukes for å forme bruddheller. Den er svært enkel i bruk, krever ikke strøm og gjør tilpasningen både raskere, enklere og penere. Saksen gjør det mulig å enkelt klippe både rette og buede kanter. Tykkelse på skiferen kan være opp til ca. 20 mm. Du kan leie saksen hos våre forhandlere. Slik former du enkelt skifer med en skifersaks.
Fordelen er at selve monteringen er enklere og rimeligere samt at det blir enklere å gjøre endringer i ettertid om behov. Ulempen er at belegningen kan bli mer ustabil og at det kan gro gress i fugene.
Monteringen er mer omfattende enn montering i grus. Fugene kan fuges med en sementbasert fugemasse og belegningen vil tåle større punktbelastning og større vridningskrefter.
– Det er vanlig å tenke «hvilke busker og trær skal jeg ha?», men du må ha på plass rammene først. Du må begynne med murer, stier og rom, så kan du tenke på blomstene til slutt.
Lina Lindberg
Hagedesigner, Linas Trädgård
Få flere tips fra Lina her